Sociale media

  • NL
Open the menu

Ondersteuning ziekenhuizen in Oekraïne


Artsen Zonder Grenzen ondersteunt 4 ziekenhuizen met medisch materiaal na de hevige confrontaties van deze week in de regio Donetsk in het oosten van Oekraïne. Het gaat onder andere om verbandmiddelen om wonden te verzorgen, injectienaalden, antibiotica en brancards. Het gaat om 3 ziekenhuizen in Donetsk en 1 in Luhansk.

Donetsk © Alexander Glyadyelov/AZG
Donetsk © Alexander Glyadyelov/AZG

'Een aantal ziekenhuizen in Donetsk kampt met een tekort aan voorraden nadat de gewonden binnenstroomden,’ aldus Stéphane Prévost, landencoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Oekraïne. De medische noodhulpkits waren reeds in Donetsk en Luhansk aanwezig. ‘We zullen contact houden met de medische staf van de belangrijkste ziekenhuizen in het gebied voor mogelijke verdere ondersteuning.’

Het noodhulpteam van Artsen Zonder Grenzen ter plaatse zal de komende dagen versterkt worden. Dit team zal onderzoeken of er klinieken en ziekenhuizen in de gebieden waar gevochten wordt, hulp nodig hebben.

Een speciaal team zal onderzoeken wat de behoeften aan psychologische ondersteuning zijn van mensen in Kiev en Odessa die moesten vluchten en/of direct slachtoffer zijn van geweld. Sinds maart biedt Artsen Zonder Grenzen in Kiev psychologische hulp aan slachtoffers van geweld, en bieden we ondersteuning aan medewerkers die psychologische hulp verlenen. In de periode maart tot en met mei hebben we 450 psychosociale medewerkers getraind in het bieden van eerste psychologische hulp en het bieden van hulp bij post-traumatische stress, verdriet, angst en stress.

Artsen Zonder Grenzen heeft sinds 2011 in Donetsk een project voor de behandeling van mensen met resistente tuberculose in de regionale gevangenissen.