Sociale media

  • NL
Open the menu

Nu ook cholera in het zuiden


Nadat overstromingen in Logone Orientale en Logone occidentale in zuidelijk Tsjaad hele gebieden blank legden, zijn nu vijftien gevallen van cholera geteld in Mundu, een stad in de buurt van de getroffen streek. Drie mensen zijn inmiddels overleden. Er is ook dysenterie opgemerkt en AZG stelde een verhoogd aantal malariagevallen vast.

De hulp van AZG beperkt zich voorlopig tot het verschaffen van rehydratatievloeistof, het verzorgen van de cholerapatiënten en het verschaffen van geneesmiddelen en medisch materiaal. Er woedde recent nog een cholera-epidemie in Tsjaad, die vooral de hoofdstad N'djamena trof. Het is mogelijk dat de huidige cholera in het zuiden een gevolg is van het opnieuw op gang komen van verkeer tussen Mundu en de hoofdstad. Anderzijds kunnen ook de overstromingen een oorzaak zijn.
Tijdens de overstromingen in Logone Orientale stelde AZG ook een verhoogd aantal malariagevallen vast. De organisatie heeft een tiental distributiecentra voor medicijnen op poten gezet, waarin de patiënten worden opgevangen en behandeld. Tegelijkertijd heeft AZG ook de voedselsituatie in de streek onderzocht, vooral omdat de overstromingen de oogst vernield hebben in het reeds arme gebied. In een veertigtal dorpen bleek het aantal ondervoede kinderen iets hoger te liggen dan anders rond deze periode. Er is evenwel nog geen reden tot ongerustheid.
De overvloedige regenval in het zuiden van Tsjaad begon in augustus en duurde tot begin oktober. Het meeste water is inmiddels weggetrokken.