Sociale media

Open the menu

Noord-Kivu: een humanitaire ramp met 2,5 miljoen ontheemde mensen

Door de terugkomst van de gewapende groepering M23, zijn sinds maart 2022 meer dan één miljoen mensen op de vlucht geslagen in Noord-Kivu, een oostelijke provincie van de Democratische Republiek Congo (DRC). Deze humanitaire ramp verergert een reeds kritieke humanitaire situatie in de provincie, waar momenteel naar schatting 2,5 miljoen mensen ontheemd zijn. Ontheemde mensen, maar ook mensen die in afgelegen gemeenschappen wonen en door de gevechten zijn afgesneden, worden blootgesteld aan talloze gezondheidsrisico's. Toch kwam er geen snelle en massale humanitaire reactie op deze immense achteruitgang van de situatie.

In de buitenwijken van Goma, blijven de schaarse en overbevolkte kampen en het gebrek aan schoon water en latrines honderdduizenden mensen in gevaar brengen. Cholera en mazelen zijn al op verschillende plaatsen uitgebroken.

Vrouwen en kinderen zijn de grootste slachtoffers

Nsabimana Ngurinze getuigt:

“We liepen naar Kibirizi. De kinderen waren uitgeput en ziek. Mijn vrouw was zwanger, maar door de uitputting kreeg ze een miskraam. In Kibirizi werden we opnieuw geconfronteerd met gevechten. Toen we het geluid hoorden van kogels die in de stad werden afgevuurd, vluchtten we opnieuw. Mijn vrouw en kinderen gingen de ene kant op en ik de andere. Ik weet niet waar ze zijn.” Naast het feit dat mensen hun dorpen moeten ontvluchten, en toevlucht zoeken in informele kampen voor ontheemden, zijn de leefomstandigheden in deze kampen erbarmelijk. Cholera verspreidt zich snel en het zijn vooral kinderen die het meest vatbaar zijn. Ze hebben symptomen zoals diarree en overgeven en moeten tijdig de juiste behandeling krijgen om dit te overleven. Ook mazelen, een van de meest besmettelijke ziektes ter wereld, wordt gemakkelijk overgedragen. In het kamp Bulengo zijn er twee tenten waarin kinderen liggen die mazelen hebben.