Sociale media

  • NL
Open the menu

Noodinterventies bij stormschade en malaria


Tropische stormen hebben het voorbije weekend huisgehouden aan de Atlantische kust van Colombia. Er vielen drie doden, vierhonderd gewonden en 1.800 huizen werden vernietigd of geraakten zwaar beschadigd. In totaal werden meer dan 8.000 mensen het slachtoffer van het noodweer. De gemeente Soledad is het ergst getroffen.

De grootste behoeften op dit ogenblik zijn onderdak, drinkbaar water en medische basisverzorging. Een team van Artsen Zonder Grenzen (AZG) is onmiddellijk naar Soledad getrokken en helpt er mee met de organisatie van een gezondheidspost en met de toepassing van een epidemiologisch controlesysteem. "De meest voorkomende ziekten op dit ogenblik zijn acute ademhalingsmoeilijkheden en buikloopuot;, legt Gabriel Salazar uit, de medische coördinator voor de noodsituatie. AZG heeft de gezondheidspost ook voorzien van basisgeneesmiddelen, genoeg voor twee maanden.
Als tijdelijke maatregel heeft AZG plastic bekleding uitgedeeld aan 850 gezinnen die hun huis verloren zijn. Het team helpt ook bij het opstellen van een waterdistributiepunt en zal jerrycans uitdelen aan de getroffen bevolking.

Malaria-epidemie

Vorig jaar werden de eerste gevallen van malaria vastgesteld in tien gemeenten in de provincie Nariño, aan de grens met Ecuador aan de Stille Oceaan. In de eerste helft van 2001 heeft de malaria daar epidemische proporties bereikt. "In El Charco, een gemeente met 27.000 inwoners, werden 3.274 gevallen van malaria geteld in de eerste drie maanden van het jaar", legt Estela Quintana uit, de medische coördinator voor AZG in het gebied. "Het is erg verontrustend, vooral omdat 88% van de gevallen resistent is voor het anti-malariamedicijn."
De kust van Nariño is een moerasgebied, verwaarloosd en uitgesloten van toegang tot gezondheidszorg. De bevolking leeft er in absolute armoede en in twijfelachtige hygiënische omstandigheden. De huidige malaria-epidemie wordt vooral in de huizen doorgegeven die boven het waterniveau gebouwd zijn. De ruimte onder de huizen is de ideale broedgrond voor de mug die de ziekte overdraagt (de vector).
Om de malariaverspreiding tegen te gaan, heeft AZG zopas een noodprogramma uitgevoerd voor vectorcontrole. In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en het Controleprogramma van het Regionale Secretariaat voor Tropische Ziekten (DCPT), krijgen de meest getroffen gemeenschappen in El Charco en Magüí voorrang.
Naast het reorganiseren van DCPT's netwerk van laboranten en gezondheidswerkers en het ontwikkelen van het rampenplan samen met het ministerie van Volksgezondheid, houdt AZG zich bezig met het verzamelen van epidemiologische data, de schenking van muskietennetten en insecticiden en de coördinatie van huis-aan-huis verstuivingen.
Ongeveer 10.000 mensen waren de doelgroep in deze eerste interventie. Gezien de grootheid van de epidemie, wordt een tweede interventie in de resterende acht gemeenten snel verwacht.