Sociale media

  • NL
Open the menu

Noodhulp Filippijnen: 3,9 miljoen slachtoffers blijven kwetsbaar


Op zaterdag 3 oktober werden de Filippijnen opnieuw getroffen door een tropische storm, ditmaal in het noorden van het land. Gisteren is een team van Artsen Zonder Grenzen team afgereisd naar Tuguegarao, een stad in de Noord-Filippijnen, om de noden te verkennen. Andere medewerkers bieden hulp in en rond Manilla. In totaal zijn er nu 20 internationale medewerkers actief in de Filippijnen, zij werken samen met Filippijnse hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen.

De tweede tropische storm, tyfoon Parma, bracht hevige verwoestingen met zich mee en eiste het leven van 15 mensen. 170.000 mensen waren al geëvacueerd met het oog op het naderende natuurgeweld. De regenbuien die met Parma gepaard gingen waren minder hevig dan verwacht, tot de opluchting van de inwoners van Manilla. Velen van hen zagen hun huizen al eerder onder het water verdwijnen na de overstromingen als gevolg van tyfoon Ketsana, een week eerder. Volgens officiële schattingen heeft Ketsana in en rond hoofdstad Manilla geleid tot de dood van 300 mensen en 320.000 mensen dakloos gemaakt.

Situatie Manilla

In totaal zijn zo'n 3,9 miljoen mensen getroffen door de twee natuurrampen. Oifa Bouriachi, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in en rond Manilla: “De vorige tropische storm heeft Manilla en de omliggende regio's al met de grond gelijkgemaakt. Tienduizenden families verblijven in opvangcentra. Onze teams kijken voortdurend naar welke hulp de mensen nog meer behoefte hebben en geven waar nodig hulp.”

Noodhulpacties

2 mobiele teams geven ter plekke medische zorg in een aantal van de 505 opvangcentra in Manilla en omgeving. Per locatie voeren zij gemiddeld 70 consulten per dag uit, daarnaast geven zij psychosociale zorg aan mensen die met post-traumatische stress kampen. Ook hebben de teams hulpgoederen uitgedeeld aan 6.500 mensen in de opvangcentra. Vandaag zal een mobiel team noodhulp geven in Laguna Bay, ten zuidoosten van Manilla. Naast het verlenen van medische hulp zullen zij ook hulpgoederen als zeep, kommen en plastic zeil uitdelen. Laguna Bay staat nog volledig onder water en rond de 100.000 mensen verblijven in opvangcentra.

Blijven verkennen

Teams van Artsen Zonder Grenzenblijven de situatie in en rond Manilla verkennen, onder meer met een helikopter. Hoewel de Filippijnse autoriteiten snel en doeltreffend hebben gereageerd, zijn er nog steeds gebieden die tot nu toe geen hulp hebben ontvangen. De uitgestrektheid van het gebied en de topografische omstandigheden van het gebied maakt het moeilijk om bepaalde gebieden te bereiken.

Moesson komt eraan

De bevolking blijft met angst kijken wat de volgende dag brengt. "We zitten hier in de moessonperiode en we vrezen dat er in de komende dagen nog meer hevige regenbuien zullen volgen. De weersvooruitzichten voorspellen weinig goeds. Nog meer overstromingen zouden rampzalig zijn voor de mensen. Hun situatie is al erg genoeg en grote stukken land zijn nog steeds ondergelopen. Iedereen blijft op zijn hoede," besluit Oifa Bouriachi.