Nog geen groen licht voor verplaatsing vluchtelingen
De Guinese autoriteiten staan nog steeds afkerig tegenover een snelle verplaatsing van de vluchtelingen in het onveilige grensgebied met Sierra Leone en Liberia. Bijgevolg blijven zo'n 150.000 - volgens schattingen van de Verenigde Naties (VN) - Sierra Leonese en Liberiaanse vluchtelingen vastzitten in de 'Papegaaienbek'-regio. De voorzitter van de Internationale Raad van Artsen Zonder Grenzen, Morten Rostrup, noemt de vluchtelingencrisis in Guinee een "worst case scenario".
Vorige week begonnen nieuwe gevechten in de 'Papegaaienbek', ten zuidwesten van de stad Guekedou. De aanwezige rebellen maken het moeilijk voor AZG om de vluchtelingenkampen te bereiken. De vluchtelingen blijven verstoken van voedsel, medicijnen en andere levensnoodzakelijke middelen. Hetzelfde geldt voor het kamp van Nyaedou, op een tiental kilometers van Guekedou. In dat kamp is de voedselverdeling wel heropgestart. Alles verloopt zeer moeizaam, vooral door de aanwezigheid van rebellen die betaling eisen voor het verzekeren van de "veiligheid".
Artsen Zonder Grenzen blijft lobbyen om de vluchtelingen onmiddellijk uit de grensstreek weg te halen en over te brengen naar meer noordelijk gelegen kampen. AZG hoopt dat het bezoek van Ruud Lubbers, de voorzitter van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR), midden februari aan Guinee, schot in de zaak zal brengen. De UNHCR, die de leidende kracht is achter de herlocalisatie van vluchtelingen, wacht zelf op groen licht van de Guinese overheid.
Inmiddels zet AZG haar werk voort in het meer noordelijk gelegen Massakoundou en Niafourando, evenals de voorbereiding van nieuwe vluchtelingenkampen in Albadaria. Daar is al water aanwezig en er zijn latrines voorzien om zeker 40.000 vluchtelingen op te vangen.
Artsen Zonder Grenzen is sinds 1984 werkzaam in Guinee. Er zijn twintig internationale medewerkers actief.