Sociale media

  • NL
Open the menu

Nigeria stopt met vragen van vergoeding voor aids-medicijnen


Vanaf deze maand stopt de Nigeriaanse overheid met het vragen van een vergoeding voor aids-medicijnen. Bovendien zullen zwangere vrouwen met HIV/aids gratis prenatale verzorging krijgen en gratis kunnen bevallen. Tot op heden moesten patiënten in overheidsziekenhuizen maandelijks 1.000 naira (8 dollar) betalen voor hun antiretrovirale geneesmiddelen (ARV’s). AZG, samen met lokale activistengroepen, had deze vergoeding herhaaldelijk bekritiseerd.

De vergoeding maakte deel uit van een reeks betalingen die de armen uitsluiten van de mogelijkheid een aids-behandeling te ontvangen, of die leiden tot een slecht gebruik van de geneesmiddelen.

Een stap in de juiste richting


“De bekendmaking is een stap in de juiste richting”, aldus François Giddey, AZG’s landverantwoordelijke in Nigeria. “Maar het gaat niet ver genoeg. De medische verzorging voor mensen met HIV/aids bestaat niet enkel uit antiretrovirale geneesmiddelen. De patiënten in de meeste overheidsinstellingen zullen nog steeds moeten betalen voor de behandeling van ziekten die opduiken omdat hun weerstand door HIV/aids verminderd is (de zogeheten opportunistische infecties), evenals voor de geregelde diagnosetesten die moeten controleren of de ARV’s op de juiste manier worden toegediend.

Terwijl de opvolging in sommige plaatsen gratis is, moeten mensen in de openbare ARV-programma’s zo’n 165 dollar per jaar betalen voor testen en diagnoses alleen. Bovendien wordt er in elk openbaar ARV-programma geld gevraagd voor de geneesmiddelen die nodig zijn om opportunistische infecties te behandelen, wat in een standaardprogramma kan oplopen tot een gemiddelde van 99 dollar per jaar.

Tezelfdertijd wees een AZG-onderzoek onlangs uit dat ongeveer 50% procent van de Nigerianen met HIV/aids die de openbare ziekenhuizen bezoeken, moeten overleven met minder dan 36 dollar per maand.


Aidszorg blijft onbetaalbaar voor velen


“Zelfs als de maandelijkse vergoeding van 1.000 naira wordt afgeschaft, zal aidszorg onbetaalbaar blijven voor te veel mensen”, zegt François Giddey. “AZG zal de details van de nieuwe richtlijn analyseren en blijven opkomen voor een allesomvattende aidszorg die volledig gratis is.”

Tijdens een internationale aidsconferentie in Abuja, Nigeria, eerder deze maand, stelde AZG gegevens voor die de negatieve effecten van de behandelingsvergoeding aantonen. Onder de patiënten die voor hun aidszorg moesten betalen, had meer dan 44% de behandeling meerdere keren onderbroken of nam onvoldoende doseringen door een gebrek aan geld. Dit kan de levensverlengende behandeling minder efficiënt maken.

Een geschatte 3,5 miljoen Nigerianen leven met HIV/aids. Terwijl zo’n 32.000 mensen vandaag een aids-behandeling ontvangen, wil Nigeria tegen eind 2006 zo’n 250.000 mensen ARV’s geven. In haar centrum in het Algemeen Ziekenhuis van Lagos, levert AZG gratis en allesomvattende HIV/aidszorg aan meer dan 950 mensen.