Sociale media

  • NL
Open the menu

Niger: AZG treedt op tegen weerkerende voedselcrisis


De bevolking in Niger wordt nog maar eens geconfronteerd met ernstige voedseltekorten.

De schaarse regenval in 2009 had zware gevolgen voor de oogst en de eerste tekenen van een voedselcrisis waren al vroeg in 2010 zichtbaar. Voedselvoorraden slonken sneller dan gewoonlijk en veel jonge mensen trokken weg uit de dorpen, op zoek naar werk in de steden en zelfs in het buitenland. Intussen is het overduidelijk dat er opnieuw een voedselcrisis heerst.
Het systeem om kinderen met acute ondervoeding op te vangen is de laatste vijf jaar aanzienlijk gewijzigd. Het aantal behandelingscentra is gestegen sinds 2005 en de regering werkt volgens nieuwe en betere methodes. Maar het aantal opnames voor ondervoeding in de voedingscentra de vorige jaren wijst erop dat de voedselcrisis in Niger een weerkerend probleem is.
Een onderzoek in mei en juni 2010 toonde aan dat 455.000 kinderen tussen zes maanden en vijf jaar aan acute ondervoeding leden. 86.800 van hen waren ernstig ondervoed. De jongste kinderen worden daarbij  het zwaarst getroffen.
Artsen Zonder Grenzen verleent sinds 2001 hulp bij de weerkerende voedselcrisissen in Niger. In 2009 werden 86.000 kinderen behandeld in voedingscentra die Artsen Zonder Grenzen ondersteunde. Dit jaar voeren Artsen Zonder Grenzen en haar partners, de Nigerese ngo’s Forum Santé Niger en Bien-Être de la Femme et de l'Enfant au Niger, hun opvangcapaciteit voor acute gevallen van ernstige ondervoeding nog op.
Vandaag ondersteunt Artsen Zonder Grenzen, rechtstreeks of via partners, 57 gezondheidscentra die ambulante verzorging bieden aan ondervoede patiënten in drie regio’s: Maradi, Tahoua en Zinder. Van januari tot juni werden in die centra 43.633 ernstig ondervoede kinderen jonger dan vijf jaar opgenomen. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt ook zeven opnamecentra voor intensieve voedingstherapie. Daar werden sinds januari 6.264 kinderen opgenomen die medische complicaties hadden als gevolg van ondervoeding.
Om te vermijden dat Nigerese kinderen elk jaar opnieuw ondervoed geraken en om voedingszorg effectief te integreren in de gezondheidsvoorzieningen, moet de curatieve aanpak gecombineerd worden met een betere preventie. Dit jaar verdeelt Artsen Zonder Grenzen samen met de Nigerese overheid gebruiksklaar voedsel dat is aangepast aan de behoeften van jonge kinderen. Dat moet voorkomen dat ze ernstig ondervoed raken en het risico op een dodelijke afloop verminderen.
Artsen Zonder Grenzen werkt in Niger sinds 1985. Behalve hulp aan ondervoede kinderen geeft Artsen Zonder Grenzen steun aan de afdelingen kindergeneeskunde en moederzorg van openbare ziekenhuizen in de regio’s Maradi, Zinder, Tahoua en Agadez. In Agadez verleent Artsen Zonder Grenzen ook medische hulp aan migranten. Daarnaast organiseert Artsen Zonder Grenzen hulpverlening bij noodgevallen zoals de uitbraak van ziektes, en ondersteunt ze vaccinatiecampagnes.