Sociale media

  • NL
Open the menu

Niger: 400.000 vaccinaties tegen hersenvliesontsteking


In de Nigerese regio’s Zinder, Maradi en Madaoua werden bijna 400.000 kinderen en jongvolwassenen werden recent tegen hersenvliesontsteking ingeënt.

Artsen Zonder Grenzen ondersteunde het ministerie van Volksgezondheid bij de organisatie van de vaccinatiecampagne, die twee weken duurde.
Het aantal gevallen van hersenvliesontsteking in Zinder, Maradi en Tahoua was spectaculair gestegen. Daarom besliste het ministerie van Volksgezondheid om een grootschalige vaccinatiecampagne op poten te zetten. Dankzij een overeenkomst met de Internationale Coördinatiegroep van vaccinatievoorziening voor epidemische meningitiscontrole, konden snel voldoende dosissen worden aangeschaft om in Niger 400.000 mensen in te enten.
In 2009 werden met de steun van Artsen Zonder Grenzen al ongeveer 3 miljoen mensen in Niger ingeënt tegen hersenvliesontsteking door bacteriën van de A- en C-stammen. Dit jaar gaat het echter om de stam W135, waardoor nieuwe inentingen noodzakelijk waren.
Ook dit jaar is Artsen Zonder Grenzen ingegaan op het verzoek van de gezondheidsinstanties om te helpen met de organisatie en logistiek van de campagne, de medische behandeling te ondersteunen van mensen die de ziekte hebben opgelopen en een isolatie-eenheid te installeren in de hoofdziekenhuizen.
“Dit nieuwe vaccin beschermt drie jaar tegen meningitis A, C en W135," aldus Clara Delacre, vaccinatiecoördinator van Artsen Zonder Grenzen. “We vaccineren gratis iedereen tussen twee en dertig jaar." In Zinder werden 174.000 kinderen en jongvolwassenen gevaccineerd, in Maradi waren er dat 156.000 en in Madaoua 61.400.
Meningokokkenmeningitis is een bacteriële vorm van hersenvliesontsteking, een zware ontsteking van het dunne vlies dat rond de hersenen en ruggengraat zit. Bacteriën worden tussen mensen op korte afstand overgedragen via ademhalingsdruppeltjes.
De meest voorkomende symptomen zijn een stijve nek, hoge koorts, lichtgevoeligheid, hoofdpijn en braken. Als meningokokkenmeningitis niet wordt behandeld, is de ziekte in ongeveer vijdtig procent van de gevallen dodelijk. De meningitisgordel loopt van van Senegal tot Ethiopië en is op wereldvlak het gebied dat het ergst door hersenvliesontsteking wordt getroffen.