Sociale media

  • NL
Open the menu

Nieuwe vluchtelingenkampen in gebruik


Het voorbije weekend zijn een aantal nieuwe vluchtelingenkampen in gebruik genomen in Guinee. De eerste vluchtelingen zijn inmiddels aangekomen in de kampen bij Dabola - in de provincie Faranah - en ook in Boreah, een van de kampen rond Albadaria in de provincie Kissidougou, komen steeds meer vluchtelingen toe.

De meeste mensen die erin slagen uit de onrustige "papegaaienbek"-regio in het zuiden van Guinee weg te vluchten, komen in eerste instantie terecht in het Nyaedou en het Katkama-kamp. De laatste weken waren dat zo'n 15.000 mensen. Een aantal van hen zijn inmiddels overgebracht naar de kampen rond Albadaria, die veel noordelijker gelegen zijn - en dus als veiliger beschouwd worden.
In Katkama bevinden zich op dit ogenblik 5.000 à 6.000 mensen. In feite is het een transitkamp voor mensen die uit de Papegaaienbek komen. De bevolking wijzigt voortdurend. Vorige week kwamen er nog twee konvooien toe, met in totaal ongeveer 1.000 vluchtelingen. AZG begint wellicht nog deze week met een inentingscampagne tegen de mazelen voor kinderen tussen zes maanden en vijftien jaar in het kamp. In de Papegaaienbek hebben namelijk sinds lang geen inentingen meer plaatsgevonden.
Ook vanuit het Massakoundou-kamp naast Kissidougou worden de vluchtelingen naar de kampen rond Albadaria gestuurd. Massakoundou zou tegen zaterdag 21 april volledig leeg moeten zijn. Ook vluchtelingen die op de grens met Faranah en Kissidougou verblijven, worden nu overgebracht.

Opvang in hangars

Het Kantaya-kamp bij Albadaria heeft op dit ogenblik haar maximum capaciteit bereikt (26.000 mensen). Het kamp bestaat uit grote hangars waarin de vluchtelingen worden opgevangen. In feite betreft het hier ook een transitkamp, waar de vluchtelingen wachten tot ze een nieuwe verblijfplaats krijgen toegewezen. De huidige inwoners van het kamp worden nu langzaam overgebracht naar nieuwe sites, zoals Boreah, waar de vluchtelingen per familie een stuk grond vrij ter beschikking krijgen (10 bij 10 meter).
Artsen Zonder Grenzen voorziet in de vluchtelingenkampen vooral basisgezondheidszorg en water en sanitair.