Sociale media

  • NL
Open the menu

Nieuwe golf van geweld treft Port-au-Prince, Haïti


Hernieuwde gevechten in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince tussen verschillende gewapende groeperingen - waaronder de troepen van de Stabilisatiemissie van de Verenigde Naties in Haïti (Minustah) - hebben een abrupt einde gemaakt aan de korte opschorting van het geweld in de stad sinds de verkiezingen in februari. In juli 2006 behandelde Artsen Zonder Grenzen meer dan 200 slachtoffers van kogelwonden in drie medische faciliteiten in Port-au-Prince: het St. Joseph traumacentrum in de wijk Turgeau, het St. Catherine ziekenhuis in Cité Soleil en het Jude Anne ziekenhuis in de wijk Delmas. Dit betekent een stijging met 110 % ten opzichte van het aantal schotwonden in juni.

“Dit niveau van geweld is extreem hoog, zelfs voor een stad met twee miljoen inwoners,” aldus Yann Libessart, verantwoordelijke voor het AZG-traumacentrum in het St. Joseph ziekenhuis in het stadscentrum. “Onze medische en chirurgische teams behandelden in de 48 uur na het geweld op 20 en 21 juli maar liefst 37 slachtoffers van schotwonden.” Sinds december 2004 werden ruim 5.000 mensen in de ziekenhuizen van AZG opgenomen met verwondingen die het gevolg waren van geweld, waaronder meer dan 2.500 schotwonden en 1.500 steekwonden.
“Elke dag horen we schoten in de stad,” vertelt Petra Reijners, verantwoordelijke voor het AZG-ziekenhuis Jude Anne. “In steeds meer wijken in Port-au-Prince leven de burgers in voortdurende angst om door een verdwaalde kogel te worden geraakt. Ons programma in het Jude Anne ziekenhuis, dat oorspronkelijk was opgezet om gratis obstetrische noodverzorging te bieden, zag zich in juli gedwongen ook tien patiënten met schotwonden op te nemen.”
In de afgelopen weken bezocht AZG bovendien vier plaatsen in de stad waar de bewoners na de laatste geweldspiraal naartoe waren gevlucht. Een moeder van zeven, midden twintig, die onlangs haar huis moet ontvluchten, vertelde onze teams: “gewapende groepen begonnen opeens op een heleboel mensen te schieten en iedereen moest het op een rennen zetten. Ze vermoordden mijn man en staken ons huis in brand. Ik weet niet waarom ze dit doen. Ik weet niet waar ik nu heen moet.”
In deze context van wijdverbreid geweld blijft het respect voor de veiligheid van burgers een grote zorg voor alle medische teams van AZG. “In onze faciliteiten in Cité Soleil behandelden we vooral vrouwen en kinderen die in het kruisvuur terecht waren gekomen”, aldus Loris De Filippi, verantwoordelijke voor het 78 bedden tellende St. Catherine ziekenhuis in Cité Soleil. “Gezien de uiterst onzekere situatie moesten we de moeilijke beslissing nemen om ons centrum voor basisgezondheidszorg in Chapi tijdelijk te sluiten. Maar de eerstehulpdiensten van het St. Catherine ziekenhuis in Cité Soleil blijven 24 uur per dag open.”

“Hoewel voorspellingen altijd moeilijk zijn, vrezen we dat de recente hervatting van de gevechten in Port-au-Prince eerst nog een stuk erger zal worden alvorens we enige verbetering zullen kunnen verwachten,”
zegt Reijners.
AZG is sinds 1991 actief in Haïti. In Port-au-Prince runt AZG nu vier medische centra. Het 78 bedden tellende St. Catherine ziekenhuis in Cité Soleil verleent noodzorg aan de slachtoffers van geweld, verricht maandelijks gemiddeld 4.000 consultaties voor basisgezondheidszorg en neemt elke maand 100 patiënten op. In het St. Joseph ziekenhuis verleent AZG dringende traumaverzorging en in de wijk Pacot runt ze een centrum voor lichamelijke revalidatie met 48 bedden. Sinds zijn opening in maart 2006 heeft het 60 bedden tellende Jude Anne ziekenhuis al bijna 2.000 bevallingen verzorgd, ruim 10.000 pre- en postnatale consultaties verricht en een programma opgezet voor de preventie van HIV- overdracht van moeder op kind. In Petite Rivière de l’Artibonite steunt AZG plaatselijke gezondheidsstructuren.