Nieuwe cholera-epidemie in Bujumbura: AZG heropent centrum voor cholerabehandeling
Sinds begin augustus werden al 149 gevallen van cholera geregistreerd in Bujumbura, de Burundese hoofdstad. De epidemie, die veroorzaakt werd door een tekort aan drinkwater in de wijk Musaga, is al de tweede dit jaar in Burundi. Momenteel breidt de ziekte zich uit over andere delen van de stad. Om het ministerie van Volksgezondheid bij te staan in zijn strijd tegen de ziekte, heeft AZG haar centrum voor de behandeling van cholera opnieuw opengesteld.
“In één van onze gezondheidscentra beschikken we over een choleradienst, die we hebben heropend. Dat was nodig om verzorging te kunnen bieden aan de zieken”, legt Marc De Rijcke, AZG-coördinator, uit. “Alle patiënten van wie we vermoeden dat ze cholera hebben, en die in het algemene ziekenhuis verbleven, werden overgebracht naar dit centrum. Hier kunnen tot 100 mensen opgevangen worden. De verzorging is er gratis, wat erg belangrijk is omdat veel Burundezen de hospitalisatiekosten niet kunnen betalen. Sinds het centrum vrijdag heropend werd, hebben we al 59 mensen opgenomen.”
De verzorging van cholera is vrij simpel en bestaat uit een intensieve rehydratie en in bepaalde gevallen ook een antibioticakuur. Over het algemeen duurt de behandeling 48 uur. Maar het is veel moeilijker om de verspreiding van de ziekte onder controle te krijgen. In een behandelingscentrum zoals dat van AZG dienen de patiënten geïsoleerd te worden, en moet strikte procedures inzake ontsmetting en afvalbeheer in acht worden genomen.
Lionel Meunier, die logistieke steun biedt aan het team van AZG, beschrijft enkele van deze maatregelen: “Er is een bewaker aan de ingang van de dienst, die alle binnenkomende patiënten desinfecteert. Ze moeten eveneens hun voeten en lichaam ontsmetten in chloorbaden. Ook de voertuigen die patiënten hebben vervoerd moeten ontsmet worden, net zoals de plaatsen waar de zieken vandaan komen. Bij een interventie als deze, moet je bijna geobsedeerd zijn door hygiëne.”
De gezondheidsautoriteiten in Burundi desinfecteren en reinigen de getroffen wijken en organiseren voorlichtingscampagnes over de maatregelen die de bevolking dient te nemen om infecties te vermijden. Cholera is endemisch in deze streek, waar de geringe waterreserves voortdurend de kans op een epidemie met zich meebrengen. De laatste epidemie van cholera in Bujumbura had plaats in januari.