Sociale media

  • NL
Open the menu

Nieuw medisch project in Somalië


AZG voert haar inspanningen op om hoognodige medische bijstand te verlenen aan de bevolking van Somalië. Met een nieuw project in de regio Galgaduud, zal de organisatie gratis gezondheidszorg verschaffen aan de verarmde bevolking.

“In Galgaduud is de nood aan medische verzorging erg hoog", aldus de projectleidster van AZG, Colette Gadenne. "Vroeger waren we niet in staat om lokaal te reageren op uitbraken van mazelen, meningitis of ondervoeding. Daar moet dit project verandering in brengen.”
De gezondheidsindicatoren in Somalië zijn schrijnend en de toegang tot medische verzorging blijft problematisch: volgens cijfers van de Verenigde Naties heeft 78% van de bevolking geen toegang tot gezondheidszorg.
AZG verleent reeds medische bijstand in zes regio's van centraal en zuidelijk Somalië. De organisatie biedt gratis basisgezondheidszorg aan en behandelt veelvoorkomende ziekten als kala azar, tuberculose en malari

Gratis medische hulp

Na een aantal evaluaties in de regio Galgaduud gaat AZG van start met een nieuw project dat twee luiken omvat. AZG zal steun verlenen aan het bestaande Istarlan-ziekenhuis met 50 bedden in de stad Guri El, ongeveer 450 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Mogadishu.
Daarnaast zal de organisatie een poliklinische afdeling openen in Dhusa Mareeb, de regionale hoofdstad van Galgaduud, op 65 kilometer van Guri El. Het ziekenhuis in de stad heeft niet meer gewerkt sinds de val van de laatste regering in 1991.
De nood aan kosteloze medische bijstand is in Galgaduud bijzonder hoog. “Sinds februari kunnen patiënten eindelijk acute medische verzorging en levensreddende chirurgie krijgen in het Istarlin-ziekenhuis, zonder dat ze daarvoor hoeven te betalen”, aldus Gadenne.

Geweld en ongevallen

Vandaag zijn de belangrijkste redenen voor opname in het Istarlin-ziekenhuis auto-ongevallen, schotwonden en trauma’s van andere soorten geweld.
“Op een dag eind januari waren drie kinderen met een granaat aan het spelen in een stadje op 160 kilometer ten noorden van Guri El”, vertelt Gadenne. "De granaat ontplofte. Twee kinderen kwamen om, een derde raakte zwaar gewond. Het jongetje werd drie dagen na het ongeluk binnengebracht in het Istarlin-ziekenhuis. Zijn toestand is nu stabiel en de belangrijkste uitdaging is de revalidatie van zijn rechterarm."
De stad Guri El ligt aan de enige weg tussen Mogadishu en Galkaayo. Ongevallen met auto’s en vrachtwagens zijn hier frequent. Alle slachtoffers van ongevallen binnen een straal van 250 kilometer worden naar het Istarlin-ziekenhuis gebracht.
“Toen het medische team de operatiezaal verliet nadat ze de jongen hadden geopereerd, moest het zich al onmiddellijk ontfermen over twee slachtoffers van een auto-ongeval," getuigt Gadenne.

Onzekere veiligheidssituatie

Na 15 jaar burgeroorlog blijft Somalië een wetteloos land en de veiligheidssituatie is er erg onzeker. Sinds de aanduiding van een nieuwe federale overgangsregering in oktober 2004 wacht de bevolking nog steeds op een drastische verandering in hun dagelijks leven.
"Maar de aanwezigheid van AZG in Somalië sinds 20 jaar en de start van ons nieuwe project bewijzen dat het mogelijk is om hulp te bieden, zelfs zonder behoorlijk functionerende centrale regering” besluit Gadenne.