Sociale media

  • NL
Open the menu

Nieuw medicijn voor resistente tbc moet snel beschikbaar worden


Vandaag heeft de Amerikaanse gezondheidsdienst FDA het nieuwe tuberculosemedicijn bedaquiline goedgekeurd. Het gaat om het eerste nieuwe tbc-medicijn sinds een halve eeuw (1963).

© Lana Abramova
© Lana Abramova

Het medicijn is actief tegen multiresistente tuberculose (mdr-tbc), een zware vorm van tbc die wereldwijd een opmars maakt, met 310.000 nieuwe gevallen in 2011. Artsen Zonder Grenzen wil dat het nieuwe tbc-medicijn snel beschikbaar komt en roept overheden en regelgevende instanties op samen te werken. We vragen de makers van bedaquiline het medicijn voor betaalbare prijzen beschikbaar te stellen en vrij te geven voor verder onderzoek.

Belangrijke verbetering

'Dit is een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen tuberculose,' aldus Manica Balasegaram, arts en directeur van de internationale medicijnencampagneorganisatie van Artsen Zonder Grenzen. 'Dit nieuwe medicijn is actief tegen resistente vormen en kan een enorm verschil maken voor de behandeling ervan. Ministeries van Volksgezondheid en regelgevende instanties op het gebied van geneesmiddelen moeten ervoor zorgen dat duizenden mensen hier zo snel mogelijk baat van hebben. Met bedaquiline kunnen er efficicëntere, kortere en beter te verdragen kuren ontwikkeld worden.'

De huidige behandeling voor multiresistente tbc bestaat uit een kuur van twee jaar waarbij de patiënt een cocktail van tot twintig verschillende pillen moet slikken en acht maanden lang dagelijks een injectie krijgt. De bijwerkingen zijn zo hevig dat ze voor velen ondraaglijk zijn, variërend van constante misselijkheid tot blijvende doofheid en psychose. Van de mensen die een kuur krijgen, geneest slechts 48%. In de hulpprogramma's van Artsen Zonder Grenzen is het genezingspercentage iets beter: 53%.

Doorbraak mogelijk voor mdr-tbc

Naar schatting wordt maar één op elke vijf mensen die geïnfecteerd is ervoor behandeld. 'Dat komt grotendeels doordat de huidige behandeling bijzonder complex en kostbaar is om uit te voeren. Bovendien is het voor patiënten bijzonder zwaar,' aldus Francis Varaine, arts en aanvoerder van de tbc-werkgroep van Artsen Zonder Grenzen. 'Met eenvoudigere, kortere en effectievere medicijnkuren kunnen wij méér mensen behandelen voor mdr-tbc.'

Naast bedaquiline, ontwikkeld door Janssen, is er nog een tweede nieuw tbc-medicijn: delamanide, van Otsuka. Dat wacht nu op registratie door het Europese Medicijnenagentschap en wordt hopelijk in 2013 goedgekeurd voor gebruik. De twee tbc-medicijnen samen kunnen een doorbraak betekenen voor de behandeling van mdr-tbc. Het is van levensbelang dat deze zo snel mogelijk kunnen worden toegepast.

In 2011 behandelde Artsen zonder Grenzen 26.000 mensen voor tuberculose in 36 landen. Hiervan leden 1.300 mensen aan resistente vormen van tbc.