Nieuw kamp geopend voor 15.000 vluchtelingen in Tsjaad
Op 11 juni werd een nieuw vluchtelingenkamp geopend in Amboko, nabij Goré in het zuiden van Tsjaad. Het kamp kan plaats bieden aan 15.000 mensen die op de vlucht zijn voor het geweld in de naburige Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) en die gezien de aanhoudende onveiligheid aldaar onmogelijk kunnen terugkeren.
Het kamp telt 3.000 wooneenheden (elk voor ongeveer 5 personen) en AZG zette ook een ziekenhuis en een medisch dispensarium op, evenals een screeningcenter dat een retrospectief mortaliteitsonderzoek, een voedingsonderzoek en een aantal andere medische screenings zal uitvoeren en vaccinaties tegen mazelen verstrekken. AZG bouwde ook een pompstation en 4 bronnen om het kamp van water te voorzien.
"Met de duizenden dakloze vluchtelingen die ronddolen in de nabijgelegen dorpen en het begin van het regenseizoen in Tsjaad was een snelle opening van het kamp meer dan welkom," zo vertelt operationeel AZG-coördinator Donatella Massai. "Met de steun van het Rode Kruis, kwam gisteren het vervoer van de vluchtelingen op gang en de eerste 129 mensen arriveerden in het kamp voor registratie. Vanaf nu verwachten we 300 à 500 nieuwkomers per dag.
"Momenteel maken we ons vooral zorgen om een dreigend voedseltekort voor het kamp," aldus Donatella Massai. "We beschikken vandaag maar over 40 ton graan, wat slechts voldoende is om 8.000 vluchtelingen gedurende 2 weken te voorzien. Dat is duidelijk onvoldoende en we doen een oproep aan het adres van het Wereld Voedselprogramma (WFP) en de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) om hieraan snel te verhelpen."
In het zuiden van Tsjaad bouwde AZG vluchtelingenkampen in Goré en Danamadji met een totale capaciteit van 4.000 bewoners. Het zal ook instaan voor medische bijstand en sanitatie in een ander kamp voor 15.000 mensen dat reeds operationeel is in Maro. AZG steunt ook klinieken in een aantal kleine dorpen aan de grens met de CAR, die anders verstoken zouden blijven van gezondheidszorgen. Het levert ook water op plaatsen waar hoge nood is. Momenteel telt het AZG-team 20 expats, 50 nationale medewerkers en ongeveer 500 dagwerkers.