Sociale media

  • NL
Open the menu

Nederland procedeert verder tegen AZG


Artsen Zonder Grenzen vindt de volhardende houding van de Nederlandse regering die sinds juli 2004 diverse rechtszaken heeft aangespannen tegen de organisatie, verwerpelijk. Nederland eist dat AZG het losgeld terugbetaalt, dat de regering betaalde om Nederlands staatsburger Arjan Erkel te bevrijden.

Arjan Erkel was ten tijde van zijn ontvoering landverantwoordelijke bij AZG. Hij werd 600 dagen vastgehouden in de Noord-Kaukasus.
De Nederlandse regering claimt dat zij handelde in het belang van AZG. De rechtbank van Genève heeft dit tweemaal ongegrond verklaard en de aangevoerde argumenten afgewezen. De eerste uitspraak in deze zaak werd gedaan door het kantongerecht in Genève op 15 mei 2007. De tweede uitspraak, van de burgerlijke rechtbank in Genève, dateert van 22 februari 2008 en betrof een hoger beroep dat door de Nederlandse regering werd aangespannen.

De beslissing om de kwestie aan de federale rechtbank voor te leggen, de hoogste rechtbank van Zwitserland, getuigt van de volharding waarmee de Nederlandse regering AZG blijft vervolgen via het rechtssysteem.

Het geeft blijk van een verontrustende vasthoudendheid om deze zaak na vier lange jaren van gerechtelijke procedure voor te dragen aan de federale rechtbank,” zegt Isabelle Ségui-Bitz, voorzitter van AZG Zwitserland. “De vastberaden handelswijze van de Nederlandse regering is totaal in tegenspraak met haar publieke steun aan humanitair werk in conflictgebieden.