Sociale media

  • NL
Open the menu

Naschokken terroriseren de bevolking


De bevolking leeft in angst voor de vele naschokken. AZG voorziet daarom ook in psychologische gezondheidszorg.

De honderden naschokken die volgen op de krachtig aardbeving eind oktober in het bergachtige Ziarat, jagen de mensen schrik aan. De bevolking in dorpen en steden blijft buiten leven, hoewel de temperatuur er bijna onder het vriespunt zakt. Aardbevingen hebben ernstige gevolgen voor de fysieke en psychologische gezondheid. Bovenop het trauma van verloren huizen, familie en vrienden, verliezen slachtoffers ook vaak een fysiek referentiekader. Alle overlevenden hebben psychologische trauma’s.

Overal angst

Het hoofd van de AZG-missie in Pakistan, Christopher Lockyear zegt: “De situatie op het terrein is nog steeds paniekerig. Mensen proberen vooral te overleven. De nood aan psychologische hulpverlening was van in het begin duidelijk. We waren enkele uren na de aardbeving al ter plaatse. De angst was overal en dat is niet veranderd. Daarom sturen we een psychologisch team.”
Naast medische hulp hebben veel patiënten dus ook begeleiding en psychologische hulp nodig. Daarom leidt AZG op dit moment Pakistanen op om te helpen met individuele en collectieve begeleiding. Een coördinator van mentale gezondheidszorg is ter plaatse om de trainingen te organiseren en hulp voor de patiënten te verzekeren. De pschychologische teams zullen werken voor de AZG-ziekenhuizen die nu al in Ziarat bestaan.

300 doden, 35.000 gewonden

De AZG-teams zetten onmiddellijk na de aardbeving een ziekenhuis op in het dorp Khan Killi, waar 24 uur op 24 uur verzorging wordt geboden. Twee mobiele gezondheidsposten reizen elke dag naar de afgelegen dorpen. Tijdens de eerste week werden elke dag tussen de 130 en 170 patiënten verzorgd, vooral voor ziektes aan de ademhalingswegen en de huid, diarree en kleinere verwondingen. De meerderheid heeft psychologische klachten, zoals slapeloosheid, angst, verhoogde hartslag, hoofdpijn en pijnen die meer dan medicatie nodig hebben. In totaal werden 617 patiënten behandeld in die eerste week.
Een week na de aardbeving blijkt dat een gebied waar 150.000 mensen wonen getroffen is. Officieel zijn er ongeveer 300 mensen gestorven, en nog eens 35.000 gewond en 40.000 dakloos.
Het is belangrijk dat AZG niet uitsluitend hulp biedt voor de materiële noden en het fysieke lijden. De emotionele pijn en de psychologische stress van de slachtoffers van aardbevingen hebben ook aandacht nodig.