Sociale media

  • NL
Open the menu

Moeizame verzending van hulpmateriaal naar Libanon


Hoe hulp bieden aan de bevolking van Libanon? De logistieke teams van Artsen Zonder Grenzen buigen zich al 2 weken over de problemen veroorzaakt door de min of meer hermetische afsluiting van het Libanese grondgebied. Momenteel worden oplossingen voor het transport over land bestudeerd. Vanuit Cyprus werd 79 ton materiaal over zee naar Beiroet verscheept, maar de capaciteit van de burgerschepen is beperkt.

79 ton materiaal heeft Beiroet al bereikt, maar er staan nog meer dan 100 ton tenten, dekens en medische voorraden opgeslagen in een magazijn in de haven van Larnaca. Eerstdaags komen in Cyprus nog eens 80 ton basishulpgoederen aan. De laatste verscheping dateert van afgelopen zaterdag, 29 juli. Toen werden 27 ton dialysemateriaal en 6 ton medicijnen, operatiekits en water- en sanitair materiaal naar de hoofdstad van Libanon gestuurd. Deze ligt op amper 200 kilometer, maar de reis duurt 10 uur.
Op maandag 24 juli kon AZG 46 ton niet-medisch materiaal naar Libanon transporteren, waaronder hygiëne- en keukenkits. De meeste goederen zijn ondertussen al uitgedeeld, maar zijn absoluut ontoereikend.
Eens alles in Beiroet arriveert, zijn de problemen nog niet van de baan. Het transport van het materiaal naar Tyre, Jezzine, Alaay en Saida, waar AZG hulpoperaties op touw heeft gezet, gebeurt enkel met kleine wagens. Er rijden namelijk geen vrachtwagens als gevolg van de bombardementen.