Sociale media

  • NL
Open the menu

Miljoenen kinderen nog zonder behandeling ondanks beschikbare therapieën


Ondervoeding bij kinderen is lang niet altijd zichtbaar, maar deze aanhoudende crisis eist op grote schaal dodelijke slachtoffers. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lijden wereldwijd 178 miljoen kinderen aan ondervoeding. Jonge ondervoede kinderen hebben voldoende bouwstoffen, vitaminen en mineralen nodig om te kunnen overleven en om zich te kunnen ontwikkelen.

Ondervoeding draagt ieder jaar bij aan de dood van 3,5 tot 5 miljoen kinderen tot vijf jaar. Veel families kunnen zich eenvoudigweg niet de voedzame maaltijden veroorloven die kinderen nodig hebben om op een gezonde manier op te groeien.

Momenteel lijden 20 miljoen kinderen aan de meest dodelijke vorm van ernstige ondervoeding. Toch krijgt maar iets meer dan zeven procent van de ernstig ondervoede kinderen de door de VN aanbevolen behandeling met extra voedzame therapeutische voeding.

Artsen zonder Grenzen en andere hulporganisaties hebben aangetoond dat ernstig ondervoede kinderen snel kunnen herstellen na een korte kuur van kant-en-klaar voedsel, dat moeders de kinderen thuis kunnen geven.
Artsen zonder Grenzen doet een beroep op regeringen en internationale organisaties om de programma’s voor voedselhulp aan te passen aan de mensen voor wie ze bedoeld zijn. Dat kan door het aanbieden van hoogwaardige voeding geschikt voor kinderen, zoals aanvullend kant-en-klaar voedsel.