Sociale media

  • NL
Open the menu

Mentaal gezondheidsprogramma via de radio


Artsen Zonder Grenzen maakt gebruik van radio-uitzendingen om de overlevenden van de aardbevingen in El Salvador te helpen omgaan met hun psychologische problemen.

De radioberichten behandelen onderwerpen zoals kwaadheid, onrust, slaapproblemen of depressie. Het doel is praktisch advies te geven aan de bevolking, om ze het emotionele trauma van de aardbevingen te helpen verwerken. Twee nationale en drie regionale radiozenders zullen de boodschappen gedurende twee weken regelmatig uitzenden.
De twee aardbevingen die El Salvador de laatste weken op haar grondvesten deden daveren, hebben 1,3 miljoen mensen getroffen. Gezondheidsposten melden dat ongeveer 45% van de consultaties gerelateerd is aan mentale problemen. "Het radio-initiatief is aanvullend op het terreinwerk dat we doen in de meest geraakte gebieden", legt Diana Vidalies uit, de verantwoordelijke psychologe voor het mentale gezondheidsprogramma van AZG in El Salvador. "Het idee is zoveel mogelijk mensen te bereiken, en ze uit te leggen dat dit normale reacties zijn in deze omstandigheden. We willen ze ook raad geven hoe ze met hun problemen kunnen omgaan".
AZG biedt psychologische steun in het kamp El Cafetalon, in Santa Tecla en in Armenia, in de provincie Sonsonate, aan de slachtoffers van de eerste aardbeving op 13 januari. Dat doet ze eveneens in de provincie San Vicente, die zwaar getroffen werd door de tweede aardbeving, een maand later. In nauwe samenwerking met het ministerie van Gezondheid en met de gezondheidsposten, houdt een mobiel AZG-team met vijf psychologen groeps- en individuele therapiesessies voor kinderen en volwassenen. AZG heeft ook mensen opgeleid die de bevolking informeren, mensen met trauma's identificeren en die slachtoffers naar de gezondheidsposten verwijzen.