Sociale media

  • NL
Open the menu

Meningitisepidemie teistert Rwanda en Burundi


Teneinde een ernstige meningitisepidemie te beteugelen, leidt en vergemakkelijkt AZG grootscheepse vaccinatiecampagnes in Rwanda en Burundi. De Rwandese gezondheidsautoriteiten verklaarden midden juli de epidemie. Drie maanden later is de situatie nog steeds verontrustend en worden ook de inwoners van de hoofdstad Kigali gevaccineerd. Deze drie laatste maanden werd bovendien de alarmgrens overschreden in verschillende gemeenschappen en provincies in Burundi.

Midden oktober telde Rwanda al meer dan 1.100 meningitisgevallen. Luc Nicolas, operationeel coördinator van AZG, verklaart: "125 mensen zijn door de ziekte gestorven - dat is een sterftecijfer van meer dan 10%. Vooral de zuidelijke en oostelijke provincies zijn erg getroffen."
In Rwanda is meningitis endemisch en af en toe - vooral tijdens het droog seizoen - zijn er uitbarstingen. Deze keer is de epidemie bijzonder ernstig en heeft ze zich uiterst snel verspreid over de verschillende provincies en tot in buurlanden zoals Burundi. Patiënten lieten zich pas in een late fase behandelen, wat voor een zeer hoog sterftecijfer zorgde. Om de epidemie tegen te gaan, voeren de gezondheidsautoriteiten nu grootscheepse vaccinatiecampagnes uit in tal van provincies.
"We hebben in totaal 450.000 doses vaccins aan het ministerie van Volksgezondheid geschonken", aldus Luc Nicolas. "Een deel daarvan ging naar de provincie Butare, waar de eerste gevallen van meningitis werden waargenomen. In deze provincie hebben de gezondheidsautoriteiten de hele bevolking boven de zes jaar oud - zo'n 800.000 mensen - gevaccineerd. En we hebben meegeholpen met de inenting van 200.000 mensen in het district van Gahini, in de provincie Umutara. Toegang tot gezondheidszorg is in deze streken enorm problematisch. De plaatselijke bevolking kan maar moeilijk een degelijke behandeling krijgen. Daarom stuurden we een arts naar het hospitaal van Gahini. Hij houdt zich bezig met de patiënten die aan meningitis lijden."
Ook in Burundi is meningitis zich aan het verspreiden. Daar heeft de epidemie reeds de helft van de bevolking getroffen, en dit in alle noordelijke en centrale provincies van het land. Het gebrek aan gezondheidszorg voor de bevolking, alsook de onveiligheid in talrijke streken bemoeilijken het beheer van de ziekte.
"Tegen eind september telden we 934 besmette patiënten, daarvan stierven er 69. De gezondheidsautoiriteiten hebben besloten het gehele noordoosten van Burundi in te enten. Zij namen de meeste vaccinaties voor hun part terwijl onze teams de gemeenschappen van de provincie Karuzi vaccineerden," besluit Luc Nicolas.