Sociale media

  • NL
Open the menu

Meningitis: vaccinaties voor meer dan 4 miljoen mensen in West-Afrika


Meningitis (hersenvliesonsteking) verspreidt zich snel in West-Afrika. Artsen Zonder Grenzen behandelt de slachtoffers en organiseert ook vaccinatiecampagnes in Nigeria en Niger.

In totaal zullen tussen de 4 en 5 miljoen mensen ingeënt worden.
Tientallen teams van Artsen Zonder Grenzen werken samen met de Ministeries van Gezondheid om de epidemie in de dijken. Zij zorgen ervoor dat er overal, ook op lokaal niveau, mensen verzorgd kunnen worden en dat de bevolking door middel van een vaccinatiecampagne beschermd wordt tegen de epidemie.
De situatie evolueert erg snel en dus moet er ook snel gereageerd worden. Ongeveer 80 internationale medewerkers zijn aangekomen in Niger en 98 in Nigeria. Nog eens honderden mensen worden ter plaatse aangeworven.
Meningitis is een besmettelijke infectie die het centrale zenuwstelsel aantast en dodelijk kan zijn. De epidemies in West-Afrika worden veroorzaakt door meningococcale meningitis van het type A, het meest voorkomende type in Afrika. Zonder behandeling sterft de helft van de patiënten, meestal binnen 48 uur.

In het noorden van Nigeria

Artsen Zonder Grenzen vaccineert tegen en behandelt meningitis in 9 deelstaten in Nigeria. Zo’n 31 teams hebben 20.448 vermoedelijke gevallen en 694 overlijdens vastgesteld sinds het begin van de epidemie. In totaal wonen 38 miljoen mensen in het gebied. De relatief lage sterftegraad toont aan dat patiënten op tijd en goed behandeld worden.
Bovendien werken 77 teams aan vaccinatiecampagnes. In de zwaarst getroffen deelstaten Jigawa, Katsina en Sokoto zijn al meer dan 700.000 mensen tussen 2 en 30 jaar geïmmuniseerd. Nieuwe campagnes om nog 2.270.000 miljoen mensen in te enten worden op dit moment voorbereid of al opgestart. In totaal zullen op het einde van de maand bijna 3 miljoen mensen gevaccineerd zijn in Nigeria.

In het zuiden van Niger

Ook in drie gebieden in Niger, Zinder, Maradi en Dosso, heeft Artsen Zonder Grenzen campagnes opgestart om 2 miljoen mensen te vaccineren. In Maradi hebben teams zieken verzorgd en 140.000 mensen ingeënt. Ook in de districten Maradounfa en Tessaoua is gestart met vaccinaties en in Aguié zal er ook één beginnen. In totaal zouden 900.000 mensen ingeënt moeten worden.
In het gebied Zinder zullen 60 ploegen in vier voornamelijk landelijke districten werken. Meer dan 270.000 mensen werden er al gevaccineerd. Voor het einde van april moeten zo’n 1 miljoen mensen ingeënt zijn.
In de buurlanden Burkina Faso, Tsjaad en Kameroen wordt de situatie geëvalueerd na een daling van het aantal gevallen.