Sociale media

  • NL
Open the menu

Meer vragen dan antwoorden na Amerikaans onderzoek naar aanval op AZG-ziekenhuis in Kunduz


Vandaag maakte de Amerikaanse legerleiding haar onderzoek naar de dodelijke luchtaanval op het traumaziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Kunduz, Afghanistan, bekend. Artsen Zonder Grenzen heeft na de bekendmaking van de gebeurtenissen, zoals gepresenteerd door de Amerikaanse legerleiding, meer vragen dan antwoorden.

Kunduz
Kunduz

Het is schokkend dat een aanval uitgevoerd kan worden als Amerikaanse troepen geen zicht op een doelwit hebben, niet beschikken over een lijst van niet aan te vallen voorzieningen en gebruikmaken van haperende communicatiesystemen. Het lijkt erop dat dertig mensen omkwamen en honderdduizenden mensen in Kunduz nu zonder levensreddende zorg zitten omdat het ziekenhuis het gebouw was dat het dichtstbij een open veld stond en ‘ongeveer leek’ op het beoogde doelwit.

De beangstigende reeks fouten die vandaag openbaar werd, illustreert de enorme nalatigheid van het Amerikaanse leger en de schending van de regels van oorlog. De vernietiging van een beschermde voorziening zonder het doelwit te verifiëren – in dit geval een functionerend ziekenhuis vol medisch personeel en patiënten – kan niet enkel weggewuifd worden als een menselijke fout of een overtreding door het Amerikaanse leger van hun ‘rules of engagement’.

Artsen Zonder Grenzen herhaalt daarom haar oproep voor een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek.