Sociale media

  • NL
Open the menu

Meer en meer brutaal geweld in de Libische detentiecentra

Sinds februari van dit jaar zien onze teams in Libië dat er steeds meer geweld wordt gepleegd tegen migranten en vluchtelingen die worden vastgehouden in de detentiecentra in het land. Heel veel patiënten getuigen over dagenlange brutale afranselingen of foltering door de bewakers van de centra. Die stijging van geweld valt samen met een stijging in onderscheppingen van vluchtelingenboten door de Libische kustwacht: de detentiecentra zijn schandalig overbevolkt. Sinds het begin van het jaar zijn meer dan 14.000 mensen onderschept en terug gedwongen naar Libië. Dat is meer dan het totaal van vorig jaar.

Onze teams verzorgen mensen in de centra

Onze dokters en verpleegkundigen in Libië krijgen regelmatig toegang tot die centra. We verzorgen er onder andere de wonden van de vluchtelingen en proberen patiënten die er kritiek aan toe zijn naar het ziekenhuis te krijgen. Sommige mensen worden gefolterd buiten de centra of in geheime gevangenissen, belanden in de detentiecentra en krijgen daar geen verzorging; anderen lopen hun verwondingen op binnen de centra - toegebracht door de bewakers. Dit jaar alleen al hebben we maar liefst 8.920 patiënten verzorgd. 405 patiënten konden we doorverwijzen naar ziekenhuizen in Tripoli.

De patiënt lijdt aan een open en geïnfecteerde breuk van het scheenbeen. De overgrote meerderheid van de patiënten die in Bani Walid worden verzorgd, slaagt erin te overleven en te ontsnappen uit geheime gevangenissen in de regio. Zij werden ontvoerd, gemarteld en gevangen gehouden door criminele netwerken die hen een beproeving laten doormaken om losgeld van hen en hun familieleden te verkrijgen. Deze overlevenden zijn ernstig verzwakt, met geïnfecteerde wonden en meervoudige trauma's.   Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)
Ons team in Bani Walid brengt een vluchteling van het detentiecentrum naar het ziekenhuis. Deze heeft een open en geïnfecteerde scheenbeenbreuk. De overgrote meerderheid van de patiënten die in Bani Walid worden verzorgd, slaagt erin om te ontsnappen uit geheime gevangenissen in de regio. Zij werden ontvoerd, gemarteld en gevangen gehouden door criminele netwerken die hen vervolgens losgeld eisen voor hun vrijlating. Deze mensen hebben foltering overleefd, zijn ernstig verzwakt, met geïnfecteerde wonden en meervoudige trauma's. © Christophe Biteau, 2018.

We stoppen onze hulp aan twee detentiecentra, een aartsmoeilijke beslissing

Eind juni hebben we beslist om onze medische hulp in twee van die detentiecentra in Tripoli tijdelijk stop te zetten. Een zeer moeilijke beslissing die volgt op het aanhoudend en steeds extremer geweld tegen de vluchtelingen en migranten in de centra.

Onaanvaardbaar patroon van geweld

Het terugkerend patroon van gewelddadige incidenten en ernstige letsels die in de centra worden toegebracht aan de mensen die er vastgehouden worden – en de onveiligheid voor ons personeel - heeft een niveau bereikt dat we als humanitaire organisatie niet langer kunnen accepteren. Totdat het geweld stopt en de omstandigheden verbeteren, kunnen we onze medische zorg niet meer bieden in deze centra.

Abu Salim: Vluchtelingen in de cel door bewakers beschoten

Op 13 juni, werden er in het detentiecentrum van Abu Salim automatische wapens afgevuurd op vluchtelingen in de cel. Er vielen meerdere slachtoffers. Onze teams wouden onmiddellijk hulp komen bieden, maar zeven dagen lang werd ons de toegang tot het centrum ontzegd.

Deze mannen zijn willekeurig in het detentiecentrum van Abu Salim beland. Hier worden ze voor onbepaalde tijd vastgehouden, ze weten niet wanneer ze vrijkomen. Heel veel mensen getuigen dat hun familie wordt afgeperst om losgeld te betalen voor hun vrijlating.
Deze mannen zijn willekeurig in het detentiecentrum van Abu Salim beland. Hier worden ze voor onbepaalde tijd vastgehouden in veel te klieine cellen, vaak zonder daglicht. Ze worden mishandeld en weten niet wanneer ze vrijkomen. Heel veel mensen getuigen dat hun familie wordt afgeperst om losgeld te betalen voor hun vrijlating. © Guillaume Binet, 2017.

Mabani: breuken, snijwonden, schaafwonden door willekeurige afranseling

Tijdens een bezoek op 17 juni aan het detentiecentrum van Mabani - waar naar schatting 2.000 mensen in zeer overvolle cellen worden vastgehouden – waren onze teams onthutst. Mensen die probeerden hun cel te verlaten om door onze dokters gezien te worden, werden brutaal en willekeurig door de bewakers ineengeslagen. We behandelden er 19 patiënten met breuken, snijwonden, schaafwonden en inwendige letsels door afranseling. Eén minderjarige kon niet lopen nadat hij ernstige verwondingen aan de enkels had opgelopen.

19 dagen aan een stuk geslagen in het donker

Midden juni redde ons zoek- en reddingsschip Geo Barents in totaal 410 mensen op zee. Een daarvan was een jonge Soedanese man. Ook hij zat dagenlang vast in een Libisch detentiecentrum en deelt zijn verschrikkelijke verhaal met ons.

Met 4 mensen op 1 vierkante meter

Doordat de Libische kustwacht – nog steeds gefinancierd door de Europese Unie! – veel meer mensen die de oversteek proberen maken, onderschept en terugbrengt, zijn de detentiecentra ernstig overbevolkt. De omstandigheden ronduit wanhopig. De meeste detentiecentra hebben geen ventilatie of licht. In sommige centra leven vier mensen op één vierkante meter. Zij spreken af dat een deel even kan liggen en proberen slapen, terwijl de anderen uren rechtstaan.

Te weinig water, te weinig eten

Er is niet altijd proper en drinkbaar water en niet genoeg eten. Onze dokters stelden vast dat sommige mensen medicijnen slikken om de honger te stillen. Sommige vrouwen kunnen geen moedermelk meer produceren. Eén vrouw vertelde onze teams dat ze zo wanhopig was om haar vijf dagen oude baby te voeden, dat ze probeerde om haar baby haar eigen rantsoen vast voedsel te geven zodat het kind niet zou verhongeren.

Oproep: stop het geweld in de detentiecentra, stop de gedwongen terugkeer naar Libië

  • Er moet een einde komen aan het extreme geweld tegen vluchtelingen en migranten die vastzitten in de detentiecentra van Mabani en Abu Salim. De levensomstandigheden in de centra moeten dringend verbeterd worden.
  • Mensen op zee mogen niet meer teruggestuurd worden naar Libië, waar ze opnieuw belanden in een cyclus van levensbedreigend geweld. De onderscheppingen door de Libische kustwacht moeten stoppen.
  • Vluchtelingen, asielzoekers en migranten die worden blootgesteld aan levensbedreigende risico’s moeten dringend uit Libië worden geëvacueerd.