Sociale media

  • NL
Open the menu

Meer dodelijke choleragevallen op platteland


De cholera-epidemie in Zimbabwe maakt meer slachtoffers op het platteland, waar het aantal gerapporteerde gevallen stijgt. Daarnaast verergert de situatie ook in buurland Zambia drastisch.

De cholera-epidemie in Zimbabwe breidt nog steeds uit in landelijke gebieden. Op verschillende plaatsen zijn nieuwe gevallen gesignaliseerd. Soms zijn het geïsoleerde gevallen, maar in sommige gebieden was er de laatste week een significante stijging van choleragevallen. Zoals vaak bij dit soort epidemies, vallen er in landelijke gebieden meer dodelijke slachtoffers dan in de steden vooraleer er een interventie komt.

De grootste bezorgdheid op dit moment is dat de piek in veel landelijke gebieden wellicht nog niet bereikt is. Tijdens de tweede week van januari heeft Artsen Zonder Grenzen meer gevallen geregistreerd in de landelijke gebieden waar ze sinds het begin van de epidemie werkt: meer dan 900. De dodentol van de ziekte blijft wel laag.
Vandaag is het district Bikita, tussen de provincies Masvingo en Manicaland, het centrum van alle aandacht. De teams van Artsen Zonder Grenzen zijn in kleine groepjes gesplitst, om zoveel mogelijk evaluaties te kunnen uitvoeren. Er zijn zo’n 21 expats op het terrein: ze proberen nieuwe gevallen op te sporen en leiden de behandelingscentra. De laatste week zijn er zes nieuwe centra geopend. Sinds het begin van de epidemie heeft Artsen Zonder Grenzen meer dan vijftig van die centra opgericht.

Minder gevallen in stedelijke gebieden

In de hoofdstad Harare en omgeving blijft het aantal gevallen dalen. Er komen minder en minder mensen naar de behandelingscentra, zo’n 600 de laatste week. Toch blijft het aantal patiënten significant, zowel in Harare als in Kadoma, een ander stedelijk gebied.
Het aantal mensen dat naar de posten voor mondelinge hydratatie komt, die overal in de stad zijn geplaats, stijgt nog: bijna 550 de voorbije week. Bijna 50% van die gevallen is er ernstig aan toe en heeft een intraveneuze behandeling nodig.
Tegelijk heeft Artsen Zonder Grenzen preventieve maatregelen getroffen in sommige dichtbevolkte voorsteden waar nieuwe gevallen gesignaliseerd worden, de ontsmetting van drinkwater en sensibiliseringcampagnes over de ziekte.
De situatie blijft zorgwekkend, omdat de nieuwe gevallen gevonden worden in zones die tot voor kort niet getroffen werden. Het gebrek aan sanitaire diensten blijft een probleem in de voorsteden en zou een nieuwe verhoging van het aantal gevallen kunnen veroorzaken, zoals dat gebeurde in november en december 2008.

Buurlanden: situatie verergert in Zambia

Ook in de buurlanden van Zimbabwe worden gevallen gesignaleerd. In Lilongwe, de hoofdstad van Malawi, werden de voorbije week 202 gevallen vastgesteld. Artsen Zonder Grenzen helpt bij de isolatie van de patiënten in de elf behandelingscentra die het Ministerie van Gezondheidszorg geopend heeft.
In de eerste week van januari werden er meer dan 800 gevallen geteld in Mozambique. Dat is niet abnormaal voor deze periode van het jaar. Het lijkt erop dat deze gevallen het gevolg zijn van het ‘normale choleraseizoen’ en dus geen verband houden met de epidemie in Zimbabwe.
De situatie is het slechtst in Zambia. In oktober 2008 werden 857 gevallen vastgesteld in Lusaka, maar de situatie is de laatste drie werken erg verslechterd. Artsen Zonder Grenzen heeft een cholerabehandelingscentrum opgericht.