Sociale media

  • NL
Open the menu

Meer dan vijftig internationale medewerkers in Afghanistan


Meer dan vijftig internationale medewerkers van Artsen Zonder Grenzen (AZG) verschaffen op dit ogenblik medische basishulp aan de bevolking in Afghanistan. Dat gebeurt vanuit zes steden: Herat, Mazar-i-Sharif, Taloqan, Faizabad, Kabul en Jalalabad. De teams werken onafhankelijk van alle strijdende partijen. Ze worden bijgestaan door meer dan 400 Afghaanse medewerkers. Deze hielden de AZG-projecten gedurende twee maanden draaiende, nadat de buitenlandse staf verplicht was Afghanistan te verlaten.

Op dit ogenblik zijn de AZG-teams vooral bezig met het evalueren van de gezondheidsvoorzieningen, het bijstaan van de ontheemde bevolking en het aanpakken van ondervoeding. In en rond Herat werkt AZG in twee ontheemdenkampen waar elke dag nieuwe mensen aankomen. Er zijn supplementaire en therapeutische voedselcentra, waarin de teams zorgen voor duizenden ernstig ondervoede kinderen. Nog in Herat ondersteunt AZG de kinderafdeling van het ziekenhuis.
In Mazar-i-Sharif en Sar-i-Pol heeft AZG de voorbije week meer dan 7.000 ontheemde kinderen ingeënt. De organisatie voorziet ook vitamine A en onderzoekt de kinderen op ondervoeding. Meer naar het oosten toe, in en rond Taloqan, heeft AZG geneesmiddelen aan het lokale ziekenhuis geschonken, een mobiele kliniek heropend in Bangi en de gezondheidscentra van Khanabad doorgelicht. Van daaruit zijn de teams ook naar Kunduz gereisd, waar de voorbije weken ernstige gevechten hebben plaatsgehad.
In Faizabad geven AZG-medewerkers cruciale steun aan het ziekenhuis. Ze helpen ook de gezondheidscentra in de steden Baharak en Ishkashim. In Kabul ondersteunt AZG een ziekenhuis en drie gezondheidscentra, net als in Gulbuhar in de Pansjher-vallei. Een nieuw team is zopas in Jalalabad aangekomen en zal de ontheemde bevolking helpen zich voor te bereiden op de nakende winter.
Meer internationale medewerkers zijn onderweg en AZG hoopt activiteiten in Afghanistan binnenkort nog verder uit te breiden naar de meer afgelegen gebieden.