Sociale media

  • NL
Open the menu

Meer dan 10.000 mensen gevaccineerd tegen mazelen


Artsen Zonder Grenzen (AZG) is bezig met het inenten van zo'n 10.000 kinderen en volwassenen jonger dan 35 jaar tegen mazelen, in de rurale gebieden van het Santa Marta district, in het departement Magdalena. De vaccinatiecampagne vindt plaats nadat vier gevallen van mazelen werden vastgesteld in Nueva Granada, in Magdalena, en er een noodtoestand werd uitgeroepen eind februari. Het doel is te vermijden dat het aantal besmettingen grotere proporties zal aannemen.

"We willen alle inwoners jonger dan 35 jaar inenten", legt Carlos Ayala uit, de medische coördinator van AZG. "Dat we ook jong-volwassenen inenten komt omdat voorbije mazelenepidemieën in Latijns-Amerika deze bevolkingsgroep hebben getroffen. In Nueva Granada bijvoorbeeld werden de mazelen vastgesteld bij een 28-jarige vrouw, moeder van een kind dat ook mazelen had."
De twee AZG-teams, bestaande uit een dokter, drie verpleegsters en twee logistiekers, voeren de vaccinaties uit in 28 gemeenschappen in het Santa Marta district, dat bestaat uit een erg uitgebreid ruraal gebied en een zeer verspreide bevolking. De twee weken durende vaccinatiecampagne zou moeten eindigen op 23 maart. De AZG-interventie is het gevolg van een verzoek van het ministerie van Volksgezondheid om de vaccinatiecampagnes in rurale gebieden te ondersteunen. Afhankelijk van de gemeenschappen, worden de vaccinaties uitgevoerd in samenwerking met lokale gezondheidspromotor

Malaria

Daarnaast maakt AZG zich zorgen over het tekort aan het medicijn Amodiaquine om malaria-patiënten in het Nariño-departement te behandelen. Sinds een jaar worden tien gemeenten aan de Pacificische kust getroffen door een malaria-epidemie. Het is bewezen dat de zieken resistent zijn aan het geneesmiddel Chloroquine. In 2001 stierven 24 mensen aan deze ziekte, en werden meer dan 30.000 erdoor getroffen. Sinds begin 2002 stierven al zeven mensen.
AZG is sinds 1985 aanwezig in Colombia, en heeft er projecten lopen voor basisgezondheidszorg, met inbegrip van gezondheids- en hygiënepromotie en preventie-activiteiten, vaccinaties, moeder-en-kind-gezondheidszorg en malariapreventie. AZG voert ook basisactiviteiten uit met betrekking tot water en sanitair.