Sociale media

  • NL
Open the menu

Medische opvang voor Liberiaanse vluchtelingen in Sierra Leone


AZG opende zopas een nieuw medisch opvangcentrum voor Liberianen die in Sierra Leone een veilige toevlucht zoeken. Momenteel wonen er om en bij de 40.000 Liberiaanse vluchtelingen in kampen in het oosten van Sierra Leone. Zij sloegen op de vlucht voor de aanhoudende gevechten tussen de rebellen van het LURD en de troepen van president Charles Taylor. De 60 bedden tellende structuur zal fungeren als medisch centrum voor vluchtelingen uit zeven kampen rond de stad Bo en ziekten behandelen die niet kunnen verzorgd worden in de kampklinieken, zoals malaria, Lassa-koorts, meningitis en acute ondervoeding.

AZG begon met de bouw van het centrum in januari, toen duidelijk werd dat de bestaande lokale gezondheidsstructuren niet opgewassen waren tegen de toevloed van vluchtelingen. De eerste patiënten werden begin april opgenomen en het centrum heeft nu zijn volle capaciteit bereikt. Het heeft afdelingen voor mannen, vrouwen en kinderen, een apotheker, een quarantaineafdeling en een laboratorium. Momenteel wordt nog gebouwd aan een therapeutisch voedingscentrum voor de behandeling van ondervoede kinderen. Dit centrum zou over een zestal weken operationeel moeten zijn. Chirurgische ingrepen moeten nog steeds worden doorverwezen naar het lokale ziekenhuis in Bo.
"Het gonst van de activiteit in het centrum", zo vertelt Dr Drissa Diakite, de AZG-dokter die er de leiding heeft. "Ons belangrijkste probleem is dat mensen tot de laatst minuut wachten om medische hulp te zoeken, wat betekent dat we voortdurend geconfronteerd worden met spoedgevallen. Veel van de vluchtelingen trachten zichzelf te behandelen met traditionele geneeskunde en komen pas raad vragen als laatste redmiddel, wanneer de patiënt bijna dood is. We hebben zelfs enkele gevallen van intoxicatie gehad bij patiënten die vergiftigd werden door traditionele kruidenremedies."
Om de vluchtelingen te overhalen tijdig naar de klinieken en het medisch centrum van AZG te komen, heeft AZG teams van thuisbezoekers - zelf Liberiaanse vluchtelingen - die in de kampen van huis tot huis gaan om de gezondheid van de families te evalueren. Ze doen ook follow-up om na te gaan of mensen die een behandeling kregen, begrijpen hoe ze hun medicijnen moeten nemen.
De meeste vluchtelingen in de kampen rond Bo verlieten hun huizen in 2001 en 2002 toen de LURD-rebellen Lofa en Grand Cape Mount in het noordwesten van Liberia innamen. Velen brachten maandenlang in de bush door, met zeer weinig voedsel en medicijnen, alvorens in een kamp in Sierra Leone terecht te komen. De meesten hebben zeer weinig steun, ze verloren familieleden tijdens de aanvallen van de rebellen en regeringstroepen, of door ziekte tijdens de reis naar Sierra Leone.
"Met de bouw van dit centrum wil AZG de kwaliteit en toegankelijkheid van medische bijstand verbeteren voor een uitermate kwetsbare bevolking", aldus Robert Rowies, AZG-landverantwoordelijke in Freetown. "Voor dit land dat nauwelijks hersteld is van een brutale burgeroorlog is de toevloed van vluchtelingen een zware last om dragen. Tijdens het 11 jaar durende conflict in Sierra Leone werden veel klinieken en ziekenhuizen verwoest. Het land is nauwelijks begonnen met de wederopbouw tijdens de delicate vrede van de laatste jaren. AZG is hier om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare bevolking niet vergeten wordt tijdens het herstel van de gezondheidsinfrastructuren."