Sociale media

  • NL
Open the menu

Medische hulp Artsen zonder Grenzen in Oekraïne


Het staakt-het-vuren van 15 februari heeft nog niet geleid tot een totale stop van vijandigheden. Met name in Debaltseve, een stad die in de frontlinie ligt, wordt nog gevochten.

Ziekenhuis Marinka, 35 KM ver van Donesk, werd eind Januari gebombardeerd © Hugues Robert/MSF
Ziekenhuis Marinka, 35 KM ver van Donesk, werd eind Januari gebombardeerd © Hugues Robert/MSF

Het staakt-het-vuren van 15 februari heeft nog niet geleid tot een totale stop van vijandigheden. Met name in Debaltseve, een stad die in de frontlinie ligt, wordt nog gevochten. Naar schattingen zijn minstens 5.600 mensen sinds half april 2014 omgekomen en 13.400 mensen gewond geraakt en zijn er meer dan 1 miljoen mensen op de vlucht van wie 600.000 over de grens.*

Medische en psychologische hulp

Teams van Artsen zonder Grenzen werken aan beide zijden van de frontlinie, in de regio's Donetsk en Loehansk. De teams trekken van stad naar stad om medicijnen en hulpgoederen als medicijnen, dekens en hygiënekits uit te delen en psychologische zorg te verlenen. Ook runnen we 4 mobiele klinieken aan beide zijden van de frontlinie: in 3 landelijke gebieden buiten Donetsk, en in Syvatagorsk waar veel vluchtelingen hun toevlucht hebben gezocht. Een Artsen zonder Grenzen chirurg ondersteunt het chirurgische team in Ziekenhuis #2 in Gorlovka.

Ons werk tot nu toe

64 internationale en 120 Oekraïense Artsen zonder Grenzen medewerkers zijn actief in de Oekraïne. Sinds het begin van het conflict hebben zij voorraden aangeleverd voor de behandeling van 14.950 gewonden, medicijnen voor 4.200 chronisch zieken en voor het behandelen van algemene klachten bij 2.900 mensen, en materiaal om 1.700 bevallingen te begeleiden en röntgenfilms. Daarnaast hebben zij 7.622 dekens, hygiënekits voor 3.654 mensen uitgedeeld, 745 medische consulten uitgevoerd, 719 psychologische een-op-eensessies en 1.768 groepssessies en 416 psychologische trainingssessies uitgevoerd. Daarnaast ondersteunen we 5 behandellocaties voor mensen met multiresistente tuberculose voor 150 patiënten.

*Cijfers OCHA