Sociale media

  • NL
Open the menu

Medische crisis in Haïti: Artsen Zonder Grenzen opent een nieuw traumaziekenhuis in Tabarre

Artsen Zonder Grenzen heeft een ziekenhuis voor traumapatiënten in Port-au-Prince geopend. Daarmee wil de humanitaire organisatie tegemoetkomen aan de groeiende medische noden van de bevolking in de Haïtiaanse hoofdstad. Sinds de verergering van de politieke en economische crisis in het land, staat de medische zorg in Haïti zwaar onder druk. 

Het ziekenhuis “Nap Kenbe” werd geopend op 27 november in Tabarre, een deelgemeente van Port-au-Prince, en behandelt patiënten met levensbedreigende verwondingen, zoals open breuken en schotwonden. In de eerste vijf dagen na de opening, werden 21 patiënten opgenomen, waarvan ongeveer de helft met geweldgerelateerde verwondingen.

De afdeling intensieve zorg in het nieuwe ziekenhuis in Tabarre. © Caroline Frechard, november 2019
De afdeling intensieve zorg in het nieuwe ziekenhuis in Tabarre. © Caroline Frechard, november 2019.

“Met de opening van dit ziekenhuis reageren we op een levensnoodzakelijke behoefte. Maar dan nog zal onze reactie niet volstaan", zegt Jane Coyne, landcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Haïti. Door de crisis in het land, hebben de ziekenhuizen moeite om open te blijven.”

Acht chirurgen werken in nieuw traumaziekenhuis

Artsen Zonder Grenzen opende in 2012 op dezelfde site in Tabarre al een ziekenhuis om noodhulp te bieden aan traumapatiënten in de jaren na de aardbeving in Haïti. Sindsdien zwakte het ziekenhuis stelselmatig haar diensten af; eind 2018 werd de laatste patiënt er opgenomen. Maar door de toenemende druk op het Haïtiaanse zorgsysteem sinds september 2019, besliste Artsen Zonder Grenzen om een nieuw ziekenhuis te openen in Tabarre. Daar werkt nu een medische staf van 170 medewerkers, waaronder 8 chirurgen, in een capaciteit van 25 bedden die kan worden opgetrokken naar 50 bedden indien nodig.

Sinds door de crisis de spanningen in het land zijn toegenomen, hebben de medische voorzieningen het moeilijk gehad om aan de behoeften van de patiënten te voldoen. Sinds september zijn de straten regelmatig geblokkeerd door barricades van brandende banden, kabels en zelfs muren die 's nachts zijn gebouwd. Die versperringen hebben het voor ambulances moeilijker gemaakt om patiënten te bereiken en te vervoeren, maar ook de toevoer van onder andere brandstof, zuurstof, bloed en medicijnen naar de medische faciliteiten belemmerd.

De wachtzaal in Martissant zit overvol. Hier wachten patiënten op de orthopedische consultatie nadat ze eerder in het noodcentrum zijn gestabiliseerd.© Caroline Frechard, november 2019.
De wachtzaal in Martissant zit overvol. Hier wachten patiënten op de orthopedische consultatie nadat ze eerder in het noodcentrum zijn gestabiliseerd.© Caroline Frechard, november 2019.

De medische voorzieningen van Artsen Zonder Grenzen in Haïti constateren grote medische behoeftes onder de bevolking. Tot nu toe heeft het noodstabilisatiecentrum van Artsen Zonder Grenzen in de sloppenwijk Martissant in Port-au-Prince in 2019 gemiddeld 230 patiënten per maand opgevangen met schotwonden, snijwonden of andere geweldgerelateerde verwondingen. Het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in de regio Drouillard, nabij Port-au-Prince, kende een piek in september, toen het in totaal 141 patiënten met ernstige brandwonden opnam, voornamelijk veroorzaakt door ongevallen.

Ook medisch zorgsysteem slachtoffer van de crisis

De onveiligheid treft ook de gezondheidswerkers. Maandenlang heeft de nationale Haïtiaanse ambulancedienst herhaaldelijk te maken gehad met incidenten. Artsen zonder Grenzen heeft elke dag honderden medewerkers moeten vervoeren naar haar gezondheidsfaciliteiten in de typische voertuigen van Artsen Zonder Grenzen. "De reputatie van Artsen Zonder Grenzen in Haïti is positief. Daardoor worden onze voertuigen over het algemeen gerespecteerd en kunnen ze door de barricaden rijden", zegt Ella Lambe, projectcoördinator in Port-à-Piment. "Maar sommige gezondheidscentra waarnaar we onze patiënten hebben doorverwezen, zijn geplunderd en ook sommige van onze voertuigen werden met stenen bekogeld.”

Wegversperringen bemoeilijken het verkeer. Hier wordt een straat gebarricadeerd tijdens gewelddadige protesten Port-au-Prince
Wegversperringen bemoeilijken het verkeer. Hier wordt een straat gebarricadeerd tijdens gewelddadige protesten Port-au-Prince. ©  Jeanty Junior Augustin, juni 2019.

In landelijke gebieden zoals Port-à-Piment, in het westen van Haïti, zijn de uitdagingen waar het Haïtiaanse zorgsysteem voor staat, zeer duidelijk. Een lokaal gezondheidscentrum waar Artsen Zonder Grenzen al lang noodhulp en moederzorg biedt, heeft nu moeite om patiënten door te verwijzen naar ziekenhuizen voor verdere zorg. "Vroeger konden we patiënten in een uur tijd doorverwijzen naar een andere medische faciliteit voor dringende ingrepen zoals keizersneden," zegt Lambe. "Nu duurt het drie tot vijf uur om een ziekenhuis te bereiken dat voor hen kan zorgen.”

In samenwerking met het Haïtiaans ministerie van Volksgezondheid ondersteunt Artsen Zonder Grenzen ook de openbare ziekenhuizen op verschillende manieren. We rehabiliteren onder andere de spoedafdeling van het Haïtiaanse State University Hospital, organiseren trainingen voor het gezondheidspersoneel en leveren medicijnen en essentiële benodigdheden zoals zuurstof.