Sociale media

  • NL
Open the menu

Medische consultaties voor de ontheemden van Lamno


Sinds enkele dagen verzorgt een team van AZG medische consultaties in 2 ontheemdenkampen van het stadje Lamno. In “Posko SMA 1 Jaya” wonen momenteel 2.286 ontheemden uit 9 dorpen in een schoolgebouw. Een medisch team van AZG behandelde er dinsdagnamiddag 141 personen. Verwondingen, infecties van de ademhalingswegen, diarree en huidproblemen zijn de meest voorkomende aandoeningen. In “Pasko Masjid Sabang”, een moskee waar 800 ontheemden worden opgevangen, deed AZG 61 consultaties voor gelijkaardige pathologieën.

Lamno heeft een goed beschermde geografische ligging en werd dan ook niet verwoest door de vloedgolf. Het merendeel van de omliggende dorpen werd echter volledig van de kaart geveegd. In elk dorp kwam tot 80% van de inwoners om het leven. De meeste overlevenden zijn naar Lamno gevlucht, dat tot nu toe 10.921 ontheemden heeft zien toestromen.
De sanitaire situatie in Lamno is onrustwekkend: er zijn weinig of geen voorzieningen, overal ligt afval en de scholen waar de mensen hun toevlucht hebben gezocht zitten overvol. AZG zal er waterzakjes leveren, distributieplatformen, lakens, pompen, chloortabletten en ander materiaal om watervoorzieningen te installeren. Bovendien zal het team latrines bouwen.
Ook in Lam Teungoh is de situatie zorgwekkend. 1.200 ontheemden wonen er in schamele schuilplaatsen langs de modderige rivier. AZG zal hier de mensen vaten bezorgen zodat ze het water uit de bronnen of uit de rivier kunnen filteren.
Een ander verkenningsteam is met de helikopter richting Meulaboh vertrokken, waar verpleegkundigen de zorg voor het operatiekwartier van het ziekenhuis op zich zullen nemen. In de 29 ontheemdenkampen (met een totale bevolking van ongeveer 30.000 personen) troffen ze een gelijkaardige situatie als in Banda Atjeh aan. Hier wil AZG van start gaan met mobiele klinieken. Ook de chirurgische interventie in Sigli gaat verder.
Woensdagavond telde AZG 74 medewerkers in Atjeh, waaronder 40 Indonesiërs.