Sociale media

  • NL
Open the menu

Medisch team Muhajariya geëvacueerd na gevechten


Na hevige gevechten bij Muhajariya in Darfur (Sudan) heeft Artsen zonder Grenzen op 15 januari haar internationale team moeten evacueren. De medewerkers zijn nu in de regionale hoofdstad Nyala. Het ziekenhuis blijft dankzij het Sudanese personeel elementaire levensreddende hulp bieden.

Nu het team geëvacueerd is, hebben de 35.000 mensen in en rond de stad Muhajariya te weinig medische hulp, die er nochtans hard nodig is. We hopen zo snel mogelijk met een volledig team naar het gebied te kunnen terugkeren. We roepen alle partijen in het conflict op de medische hulpverlening te respecteren.
“Het is frustrerend dat we niet in Muhajariya zijn op een moment dat onze steun aan de bevolking zo nodig is. We proberen terug te keren en onze medische hulp voort te zetten, zo gauw de omstandigheden dat toelaten,” zegt José Hulsenbeck, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Darfur.

Helikopter

Voor de evacuatie was het team bezig met de behandeling van gewonden. 25 patiënten hadden spoedeisende hulp nodig, van wie er 18 behandeld werden voor schotwonden. Bij de evacuatie van Artsen zonder Grenzen zijn, met hulp van de internationale vredesmacht in Darfur, 6 gewonden voor verdere zorg naar het ziekenhuis van Nyala overgebracht.
“Toen we moesten evacueren was het niet duidelijk wat met de patiënten ging gebeuren,” zegt Henrike Meyer, arts van het geëvacueerde team in Muhajariya. “Uiteindelijk is voor sommigen een evacuatie per helikopter geregeld. Het was een hele opluchting voor mij dat ze de benodigde zorg gaan krijgen. Als ik de keuze had gehad, was ik liever bij de patiënten gebleven.”

Uitgebrand

Een klein team van Sudanese medewerkers blijft in Muhajariya om elementaire levensreddende hulp te bieden. Nu er niet meer de mogelijkheid is om operaties uit te voeren, blijft die hulp wel ver achter bij wat de bevolking nodig heeft.
De basis in Muhajariya is volledig uitgebrand. De veiligheidssituatie in de stad blijft onduidelijk. Volgens berichten zijn de meeste vrouwen en kinderen de stad uitgevlucht.