Sociale media

  • NL
Open the menu

Medisch team AZG versterkt hulpoperaties in Gaza


Een chirurgisch team van Artsen Zonder Grenzen ging vandaag de Gazastrook binnen. Het zal essentiële chirurgische verzorging geven aan de zwaargewonden die vielen tijdens de drie weken van intens geweld tussen Israël en Hamas.

Het inernationaal samengesteld team bestaat uit een vaatchirurg , een orthopedisch chirurg, een anesthesist, een operatieverpleger, een logistiek medewerker en een terreincoördinator.
Het team moest tien dagen in Jeruzalem wachten voor het van de Israëlische overheid toestemming en van het Israëlische leger veiligheidsgaranties kreeg. Het ging Gaza binnen langs de grenspost Erez, in het noorden, een erg gevaarlijke zone. Andere grensposten vanuit Israël naar Gaza mocht Artsen Zonder Grenzen niet gebruiken. Het team kon naar binnen met een konvooi van het Internationale Rode Kruis en ging verder naar Gaza-stad, waar Artsen Zonder Grenzen een postoperatief ziekenhuis heeft en medische voorraden verstrekt aan andere ziekenhuizen.
Er was ook lading van 21 ton medisch materiaal op weg naar Gaza, maar die stond zaterdag nog steeds in Tel Aviv te wachten op toestemming van de douane. De lading bestaat onder meer uit medicijnen, antibiotica, verdovingsmiddelen, wondverband, chirugisch materiaal en twee opblaasbare tenten met operatiekamers en een eenheid intensieve zorgen van tien bedden.

Meer medische teams onderweg

Deze middag was een extra team met een chirurg, een anesthesist en een veldcoördinator op weg uit Caïro naar Rafah, een stad aan de zuidgrens met Gaza. Vandaar zouden ze Gaza binnen kunnen en dan naar het noorden gaan. Maar Egypte vraagt dat elke buitenlander toestemming zijn regering heeft om Gaza binnen te gaan en die bureaucratisch maatregel veroorzaakt vertraging.
Een derde team, met een chirurg, een noodverpleegster, een logistiek medewerker en een noodcoördinator, zal maandag in Rafah aankomen. Ze zullen Gaza proberen binnengaan en, afhankelijk van de veiligheidstoestand, hulp bieden in het zuiden.

Activiteiten in Gaza aanpassen temidden van extreem gevaar

Omdat veel gewonden en zieken thuis vastzitten, neemt Palestijns medisch personeel van Artsen Zonder Grenzen grote risico’s door patiënten thuis te bezoeken om hen in de mate van het mogelijke te verzorgen. Op 14 januari waren met die aanpak al 317 mensen verzorgd, waavan 92 min-vijftienjarigen en 56 vrouwen.
De relatieve rust in Gaza gisteren maakte verhoogde activiteit mogelijk in het postoperatieve ziekenhuis in Gaza-stad. De ziekenhuizen van Artsen Zonder Grenzen Beit Laiha in het noorden van Gaza en in Khan Younis in het zuiden blijven echter gesloten omwille van het geweld en de extreme onveiligheid.