Sociale media

  • NL
Open the menu

Mazelenepidemie in Malawi: vaccinaties voor meer dan 2,5 miljoen kinderen


Sinds februari woedt in Malawi de grootste mazelenepidemie sinds 13 jaar.

In samenwerking met de Malawische gezondheidsautoriteiten is AZG begonnen met de behandeling van de zieken en voert de organisatie een grootschalige campagne om meer dan 2,5 miljoen kinderen zo snel mogelijk te vaccineren. Toch zullen er nog meer inspanningen nodig zijn, zowel op internationaal als op lokaal niveau, om deze epidemie onder controle te houden en heel wat levens te redden.
In februari stond de officiële teller op meer dan 9.000 zieken en 44 sterfgevallen. In 23 van de 28 districten werd de epidemische drempel overschreden en de epidemie breidt nog uit naar andere gebieden.
Tot nu toe heeft AZG beslist om zich te concentreren op de zes meest getroffen districten, namelijk Blantyre, Chiradzulu, Lilongwe, Mangochi, Mzimba en Thyolo.
Sinds april heeft AZG in samenwerking met het Malawische ministerie van Volksgezondheid bijgedragen aan de verzorging van ruim 8.100 patiënten in 88 ziekenhuizen en gezondheidscentra, zowel op het platteland als in de steden (meer medisch personeel, opleiding, giften voor behandeling en materiaal). Ook één van de grootste gevangenissen van Blantyre werd door de epidemie getroffen. Daarom werd een speciale afdeling met 15 bedden op poten gezet om de zieke gevangenen te verzorgen.
Mazelen zijn een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen en adolescenten. De ziekte kan zware gevolgen hebben en het risico op ondervoeding aanzienlijk doen stijgen.

Verzorgen, maar ook met spoed vaccineren.

Om te voorkomen dat de epidemie zich verder uitbreidt, lanceert AZG in samenwerking met het lokale gezondheidspersoneel grootschalige vaccinatiecampagnes. Tussen 3 en 18 mei hebben onze teams in de districten Blantyre, Mzimba en Chiradzulu 1,1 miljoen kinderen van 6 maanden tot 15 jaar gevaccineerd. Tijdens de eerste dag in Blantyre werden meer dan 50.000 personen gevaccineerd: elke vaccinateur heeft per dag gemiddeld 1500 kinderen gezien. Sinds 10 mei vaccineert AZG in het district Thyolo, waar we hopen om samen met het ministerie van Volksgezondheid 285.000 kinderen te vaccineren.
Daarenboven plant AZG andere vaccinatiecampagnes voor 900.000 kinderen in Lilongwe en 400.000 kinderen in Mangochi. In totaal zouden er meer dan 2,5 miljoen kinderen gevaccineerd moeten worden. Ten slotte hebben andere teams ook gepeild naar de behoeften in andere districten, zoals Michinga en Balaka, in het zuidoosten van het land, waar ook gevallen van mazelen werden gesignaleerd. Op 12 juni zullen onze teams een grootschalige vaccinatiecampagne tegen mazelen lanceren voor 400.000 kinderen in die zones waar we al zieken verzorgen.
De bestaande teams werden versterkt met extra buitenlandse en lokaal personeel. Vandaag werken meer dan 1.300 personen, van wie het grootste deel Malawiërs, aan het indijken van deze noodsituatie.
Ondanks al die inspanningen blijft de verspreiding van de mazelenepidemie in Malawi erg verontrustend. Er zijn zowel op internationaal als op lokaal niveau meer middelen nodig om de epidemie te controleren en te vermijden dat heel wat levens verloren gaan.

Mazelenepidemie: een regionale noodsituatie

Malawi is niet het enige land in zuidelijk Afrika dat door mazelen getroffen is. De voorbije maanden werd ook in Zimbabwe, Zuid-Afrika, Swaziland en Mozambique een aanzienlijke stijging van het aantal ziektegevallen vastgesteld.
In Zimbabwe werden maar liefst 55 van de 62 districten getroffen en 384 kinderen zijn er aan de ziekte bezweken. Met de steun van AZG heeft het ministerie van Volksgezondheid een nationale vaccinatiecampagne gelanceerd voor alle kinderen tussen 6 maanden en 14 jaar oud (ongeveer 5 miljoen personen). Bovendien helpt AZG de Zimbabwaanse gezondheidsautoriteiten met de verzorging van patiënten in de districten Buhera en Epworth.
Daarnaast heeft de Zuid-Afrikaanse regering tussen begin 2009 en mei 2010 in haar negen provincies 14.000 zieken geteld. Elke week werd in sommige zones, meer bepaald KwaZulu-Natal en Mpumalanga, een stijging van het aantal nieuwe gevallen vastgesteld. AZG neemt eveneens deel aan de vaccinatiecampagne in Khayelithsa voor 100.000 kinderen van 6 maanden tot 15 jaar.
In Mozambique steunt AZG dan weer een vaccinatiecampagne in het noorden van het land, aan de grens met Malawi.
En ten slotte houden de teams van AZG de evolutie van de mazelenepidemie in Swaziland en Zambia zeer nauwlettend in het oog.

Lees meer over de nood aan een nieuwe aanpak van mazelen