Sociale media

  • NL
Open the menu

Massavaccinatie tegen gele koorts


Artsen Zonder Grenzen neemt deel aan een vaccinatiecampagne voor 525.000 mensen, na een uitbraak van gele koorts in Sierra Leone. De vijfdaagse campagne begon op 10 januari.

35 teams van elk ongeveer 10 mensen  en onder leiding van Artsen Zonder Grenzen werken nu in en rond Bo, de op één na grootste stad van het land.
Er zijn de voorbije maanden twee gevallen van gele koorts bevestigd in Sierra. Zij werden verzorgd in het door Artsen Zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuis buiten Bo. De ziekte, die verspreid wordt door muggen, is zo ernstig dat zelfs één bevestigd geval voldoende is om een massale vaccainatiecampagne op te starten.
Als reactie op de uitbraak besloten de gezondheidsautoriteiten in Sierra Leone de volledige bevolking van het district Bo in te enten. Dat district heeft ongeveer 525.000 inwoners. Artsen Zonder Grenzen is verantwoordelijk voor de vaccinatie van 225.000 mensen en werkt nauw samen met het Ministerie van Gezondheid, dat de overige vaccinaties voor zijn rekening neemt.

Geen behandeling

“Wie besmet wordt met gele koorts heeft een grote kans om te sterven. En omdat veel mensen in het gebied niet ingeënt zijn, is het belangrijk om snel veel mensen te bereiken en te vaccineren, om de verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen,” zegt Johan Mast, hoofd van de missie van Artsen Zonder Grenzen in Sierra Leone.
­Er bestaat geen specifieke behandeling tegen gele koorts. Alleen de symptomen, zoals gele uitslag, koorts en bloedingen, kunnen behandeld worden. Wie de ergste vorm van de ziekte heeft, heeft 50% kans om te sterven. De WHO schat dat gele koorts elk jaar 30.000 mensen doodt, hoofdzakelijk in Afrika. Uitbraken van de ziekte kunnen voorkomen en beheerst worden door massale vaccinatiecampagnes voor iedereen, behalve zwangere vrouwen en kinderen jonger dan negen maanden.

Communicatie

Vorige week zijn teams van Artsen Zonder Grenzen begonnen met uitgebreide communicatiecampagnes om te mensen te informen over de vaccinatie en over het belang daarvan.
“We hebben auto’s met luidsprekers die rondrijden, affiches in de dorpen en in gezondheidscentra en jingles op de radio,” zegt Vikkie Stienen, de noodcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Bo. “We hebben ook gezondheidspromotoren die megafoons gebruiken en vergaderen met plaatselijke leiders, leerkrachten en vertegenwoordigers van de overheid.”
Gele koorts is endemisch in Sierra Leone en regelmatige immunisering is pas in 2002 gestart bij baby’s tussen de 9 en 12 maanden oud. Dat liet de meerderheid van de bevolking onbeschermd tegen het virus.