Sociale media

  • NL
Open the menu

Mandela huldigt ARV-behandelingscentrum in


Op 12 december huldigde Nelson Mandela in Lusikisiki het 'Siyaphila La' antiretroviraal behandelingscentrum in, nabij zijn geboorteplaats in het vroegere Transkei. Siyaphila La is Xhosa voor “Wij leven”. Het centrum is het eerste dat een antiretrovirale behandeling verstrekt in openbare klinieken voor basisgezondheidszorg in een landelijke en afgelegen streek in Zuid-Afrika.

Mandela is sinds lang een pleitbezorger van ARV’s en in het bijzonder van de activiteiten van AZG. Een jaar terug was de voormalige president van Zuid-Afrika in Khayelitsha voor de promotie van AZG-klinieken aldaar. Het behandelingscentrum kwam er na een gezamenlijke inspanning van AZG en de Nelson Mandela Foundation.
"Dit partnerschap bewijst dat een antiretrovirale behandeling even succesvol kan verstrekt worden in landelijke en verarmde zones”, aldus de voormalige president. “Onze regering kondigde onlangs de implementatie aan van ‘s werelds meest ambitieuze antiretrovirale behandelingsprogramma. Siyaphila La zal een voorbeeldfunctie vervullen voor andere rurale HIV-behandelingscentra die geopend zullen worden in de Oostelijke Kaap en in andere delen van het lan

Toenemende aantallen

Lusikisiki is over de weg ongeveer vier uur verwijderd van Durban. Er is één provinciaal ziekenhuis voor een bevolking van 200.000 over de regio verspreide inwoners. Toen AZG er van start ging met HIV-tests in januari, meldden 400 mensen zich vrijwillig aan voor de test tijdens de eerste maand. Dat aantal is sindsdien opgelopen tot 600 mensen per maand.
AZG levert bijstand aan patiënten met opportunistische infecties. De organisatie levert individuele en collectieve ondersteuning en neemt deel aan gemeenschapsinitiatieven tegen stigmatisering.
Terwijl de HIV/aids-prevalentie bij volwassenen tussen 30 en 35% bedraagt, is de gezondheidsinfrastructuur van Lusikisiki bijzonder gebrekkig en is medisch personeel erg schaars. Dat is vrij normaal in de afgelegen zones van Afrika, maar kan wel de implementatie van HIV/AIDS-activiteiten op de helling plaatsen. Siyaphila La slaagt erin deze moeilijkheden te overwinnen via een model op basis van verpleging en door de steun van de gemeenschap voor het programma te zoeken.
“In Lusikisiki zal Siyaphila La tijdens het eerste jaar 400 mensen helpen om in leven te blijven. Maar we zullen gezondheidswerkers ook nieuwe hoop geven om de dagelijkse taken aan te kunnen. Zij zullen moed putten uit het feit dat ze nu echt iets kunnen doen voor hun patiënten in plaats van hen te zien sterven”, aldus Dr. Herman Reuter, AZG-coördinator van het programma in Lusikisiki. “Bovendien zullen we ook de gemeenschap confronteren met levensreddende interventies. Als dat doordringt, zal de stilte doorbroken worden en het initiatief op bijval kunnen rekenen.”
Siyaphila La is erkend door de provinciale regering van de Oostelijke Kaap als een officieel centrum voor de opstart van ARV-behandelingen in de provincie en een onderdeel van het onlangs goedgekeurde Operational Plan for Comprehensive HIV and AIDS Care, Management and Treatment in South Africa. Voor 2004 wordt gemikt op de antiretrovirale behandeling van 400 patiënten.