Sociale media

  • NL
Open the menu

Mali en Burkina Faso: AZG bereidt zich voor op mogelijke vluchtelingenstroom uit Ivoorkust


AZG heeft haar team in Bouaké, Ivoorkust, versterkt en bereidt zich voor op een mogelijke toevloed van mensen in de buurlanden Mali en Burkina Faso, op de vlucht voor onveiligheid en aanhoudende gevechten. Deze week bracht AZG materiaal en medische goederen naar Ouagadougou, Burkina Faso, om daar een noodvoorraad aan te leggen. Hetzelfde zal gebeuren in Bamako, Mali. Deze goederen worden aangevoerd met een vol vrachtvliegtuig. Hiermee kan AZG 10.000 mensen opvangen gedurende drie maanden. De goederen worden klaar gehouden om mensen te helpen die Ivoorkust ontvluchten wegens de onveiligheid en de aanhoudende gevechten.

"AZG helpt nu reeds 600 à 700 vluchtelingen die zich in het transitkamp van Zegoua in Mali bevinden, op slechts 6 kilometer van de grens", aldus Jan Weuts, coördinator van de AZG urgentiepool in Brussel. "We leverden geneesmiddelen en medische uitrusting voor de gezondheidspost en zullen ook plastic zeilen sturen voor tijdelijk onderdak en sanitaire uitrustingen zoals latrines en douches."
De mensen in het transitkamp van Zegoua zijn voornamelijk afkomstig van de regio Pogo in Ivoorkust, nabij de grens met Mali. Ze keren terug naar huis wanneer de rust lijkt weergekeerd, maar dienen zich opnieuw in het kamp aan wanneer de spanning toeneemt. Zegoua biedt ook onderdak aan militair, paramilitair en administratief personeel dat door deserteurs uit het Ivoriaanse leger belaagd werd.
"Mensen in dit soort situaties zijn erg kwetsbaar", gaat Jan Weuts verder. "Daarom zullen onze medische teams de vluchtelingen in het transitkamp van nabij volgen om toe te zien op hun leefomstandigheden en om mogelijke problemen in verband met bescherming, geweld of misbruik zo snel mogelijk te melden."
De verdere activiteiten van AZG in de regio hangen af van de ontwikkelingen in Ivoorkust, van het aantal vluchtelingen dat toekomt in Mali en Burkina Faso en van hun gezondheidstoestand. De situatie in Ivoorkust is onvoorspelbaar. Voorlopig vluchten nog niet zoveel inwoners naar de buurlanden, maar daar zou verandering in kunnen komen indien de situatie verslechtert. Met de noodvoorraden die AZG nu ter plaatse stuurde, is de organisatie voorbereid om onmiddellijk te reageren mochten grote aantallen naar Mali of Burkina Faso vluchten.
Eerder deze stuurde AZG twee vrijwilligers naar Bouaké, Ivoorkust, om het reeds aanwezige team te versterken. Zij brachten medische, sanitaire en chirurgische uitrusting voor het centrale hospitaal en een aantal perifere gezondheidsstructuren. Het team zal de activiteiten heropstarten in een aantal dispensaria die sinds het begin van de militaire opstand waren gesloten. Daarmee moet de burgerbevolking beter toegang krijgen tot basisgezondheidszorg. De teams in Abidjan, die bijstand verlenen aan gedetineerden, zetten hun werk voort ondanks de labiele situatie in het land. Zij denken eraan hun activiteiten op te voeren door materiële en medische bijstand te verlenen aan gezinnen in achtergestelde buurten, die bedreigd worden met uitdrijving.