Sociale media

  • NL
Open the menu

Malaria in Zuid-Soedan: AZG-teams behandelen meer dan 5.000 patiënten per week


De AZG-teams in Akuem, een dorp in het district Aweil-Oost in de provincie Bahr-el-Ghazal, in Zuid-Soedan, krijgen sinds eind juni heel veel malariapatiënten over de vloer in hun gezondheidscentrums. De voorbije vier maanden werden meer dan 52.000 mensen behandeld, onder wie meer dan 800 ernstige gevallen.

“Malaria is endemisch in de regio, maar dit jaar krijgen we te maken met een aanhoudende stijging van het aantal gevallen in vergelijking met de vorige jaren”, aldus Greg Elder, medisch coördinator van Artsen Zonder Grenzen. “In juli steeg het aantal consulten en ziekenhuisopnames door malaria explosief in Akuem. We hebben bijna vijf keer meer zieken verzorgd dan vorig jaar in dezelfde periode.” Deze verhoging van het aantal gevallen komt er vroeg in het jaar, want de malariapiek tijdens het regenseizoen doet zich meestal voor in augustus.
Artsen Zonder Grenzen breidde haar opvangcapaciteit uit tot het district Aweil-Noord. De teams zijn actief in vier vaste AZG-structuren in Akuem, Mangar Angui, Madhol (Aweil-Oost) en Gok Machar (Aweil-Noord). Daarnaast werden mobiele klinieken gebouwd om geïsoleerde patiënten te kunnen verzorgen. Dit jaar viel er immers enorm veel regen, waardoor de hele streek veranderd is in één groot moeras en de gezondheidsstructuren niet bereikbaar zijn voor de zieken. Sinds eind augustus hebben de 15 mobiele teams 29.000 personen behandeld, waarvan de helft kinderen onder de 5 jaar.
In elk dorp onderzoeken en behandelen de teams bij elk bezoek honderden patiënten en geven ze hun geneesmiddelen. “Deze mobiele teams zijn de enige manier om alle geïsoleerde patiënten rechtstreeks te behandelen in hun dorpen, want het stijgende water heeft deze regio’s ontoegankelijk gemaakt”, aldus Greg Elder. “Op die manier redden ze het leven van kinderen en van kwetsbare personen, die zonder die hulp geblokkeerd zouden zitten in hun huis.” De voorbije maanden zijn al meer dan 52.000 mensen behandeld, onder wie meer dan 800 ernstige gevallen. Gemiddeld worden elke week in de vaste AZG-structuren en dankzij de mobiele klinieken 5.000 personen verzorgd.
Deze toename van het aantal malariagevallen is het gevolg van een zware voedselcrisis die de provincie sinds april treft. Naast het Therapeutisch Voedingscentrum (TFC) dat al geopend werd in het ziekenhuis van Akuem, opende Artsen Zonder Grenzen twee andere TFC’s en drie aanvullende voedingscentra (SFC) in Madhol en Gok Machar. De voorbije zes maanden werden 1.400 ernstig ondervoeden behandeld in de TFC’s en 12.000 in de SFC’s. Dankzij de daling van het aantal gevallen konden deze opvangstructuren voor ondervoeden omgevormd worden tot malariacentrum.
Kinderen onder de 5 jaar, die sowieso al verzwakt zijn door ondervoeding, waren dit jaar nog kwetsbaarder. Twee jaar droogte, dit jaar gevolgd door een regenseizoen met meer neerslag dan de voorgaande jaren, hebben een omgeving doen ontstaan die de vermenigvuldiging van muggen, die de malariaparasiet overdragen, bevordert. De AZG-teams verwachten dat ze tot eind dit jaar nog heel wat malariapatiënten zullen moeten behandelen.