Sociale media

  • NL
Open the menu

Laatst overgebleven burgerziekenhuis in Monrovia verlaten


Gisteren zagen personeel en patiënten van het laatst overgebleven burgerziekenhuis in Monrovia zich gedwongen om te vertrekken. Het 130 bedden tellende Redemption-ziekenhuis, dat ondersteund wordt door Artsen Zonder Grenzen, was zowat op de frontlijn komen te liggen in de bijzonder gewelddadige oorlog die in de stad woedt. Voor al het personeel en de patiënten op de vlucht gingen, was het ziekenhuis volledig volzet met een groot aantal oorlogsgewonden.

Het hoofd van de missie van AZG in Liberia, Alain Kassa, probeerde 's namiddags het Redemption-ziekenhuis te bereiken. Hij beschrijft een steeds hopelozer wordende situatie in het noordelijke deel van de stad. "Er liggen lijken in de hoofdstraten en op vele plaatsen kun je de dood ruiken." Het team van AZG zag enkele patiënten die ontsnapten in ambulances, andere die door personeel of familie werden gedragen, één zelfs in een kruiwagen.
In de stad zijn honderdduizenden tot misschien wel een miljoen mensen op de loop. Veel van hen zijn al jaren ontheemd en worden nu letterlijk tot op de rand gedreven, aan de kust in het zuiden van Monrovia. "De mensen komen van kampen waar de laatste voedselbedeling al van maanden geleden dateert. Ze zijn nu alweer zes dagen op de vlucht, zonder iets te eten. Hier in de stad vinden ze zelfs niet de weinige beetjes voedsel die ze in de wildernis kunnen verzamelen," vervolgt Alain Kassa. Sommigen vluchten nu de stad weer uit, in de richting van Kakata in het noordoosten.
Samen met andere organisaties vangt AZG de ontheemde mensen op in het sportstadion. Vandaag nog zal de organisatie starten met een noodprogramma voor waterbevoorrading. In andere delen van de stad werken de meeste klinieken van AZG nog, zij het onder moeilijke omstandigheden. In Mamba Point in het zuiden van de stad zal AZG vandaag een extra kliniek opstarten voor de ontheemden.
Deze klinieken kunnen echter alleen poliklinische zorgen verstrekken. Volgens de medische coördinator van AZG in Monrovia, dr. Natalie Civet, heeft het er alle schijn van dat de situatie in de onmiddellijke toekomst zelfs nog erger wordt: "Er is geen ziekenhuis meer waar de burgers terechtkunnen. Veel mensen raken helemaal uitgeput en dreigen te sterven in de straten van Monrovia. En het risico op epidemieën is heel reëel. Cholera is een ziekte die in het land voorkomt, met pieken in het regenseizoen, nu dus. Overbevolking, gebrek aan voedsel, gebrek aan schoon water en een volledige afwezigheid van sanitaire installaties zullen een snelle verspreiding van de ziekte in de hand werken. Bovendien hebben we in onze kliniek in Clara Town de eerste gevallen van mazelen binnengekregen."
Cholera en mazelen behoren tot de voornaamste doodsoorzaken in Afrika.