Sociale media

  • NL
Open the menu

Joanne Liu nieuwe internationale voorzitter Artsen Zonder Grenzen


Genève, 1 oktober 2013. Artsen Zonder Grenzen verwelkomt vandaag dr. Joanne Liu als nieuwe internationale voorzitter. Dr. Liu werd verkozen op de Internationale Algemene Vergadering van Artsen Zonder Grenzen, in juni 2013.

© Bruno De Cock/AZG
© Bruno De Cock/AZG

“Er zijn vandaag veel uitdagingen voor onze organisatie,” stelt dr. Liu. “Hoe blijven we levensreddende medische hulp bieden in conflictgebieden als Afghanistan, Somalië en Syrië, waar de situatie bovendien snel verandert? Hoe zorgen we voor de nodige veiligheid voor onze hulpverleners en patiënten? De behoeften van de patiënten moeten centraal blijven staan in het zoeken naar oplossingen voor deze uitdagingen.”

Joanne Liu is geboren in Québec, in Canada. Ze werd opgeleid in de McGill University School of Medicine en behaalde bijkomende diploma’s, in pediatrische spoedzorg aan de New York University School of Medicine, en ik Health Leadership aan McGill. Ze is associate professor aan de Université de Montréal en gaf eerder les aan de Fudan Universiteit in Shangai.

“Dr. Liu heeft een uitgebreide ervaring bij Artsen Zonder Grenzen, zowel met het praktische medische werk als met het management van projecten op het terrein. Dat en haar passie om het belang van de patiënt altijd als uitgangspunt te nemen, maken dat zij een sterke basis kan leggen voor de richting die onze organisatie de komende jaren moet inslaan,” zegt Jerome Oberreit, secretaris-generaal van Artsen Zonder Grenzen.

In 1996 begon Joanne Liu te werken voor Artsen Zonder Grenzen, in een project voor Malische vluchtelingen in Mauritanië. Sindsdien verleende ze hulp na de tsunami in Indonesië en de aardbeving in Haïti. Ze werkte ook met Somalische vluchtelingen in Kenia. Daarnaast hielp ze met de ontwikkeling met één van de eerste programma’s voor integrale medische zorg voor slachtoffers van seksueel geweld in Congo. Ze was aan de slag in verschillende conflictzones, waaronder Palestina, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Darfur.

Van 1999 tot 2002 was Joanne Liu programmamanager in het Franse kantoor van Artsen Zonder Grenzen. Ze was voorzitter van de Canadese tak van Artsen Zonder Grenzen van 2004 tot 2009. Ze was ook betrokken bij de creatie van het project voor telegeneeskunde, dat dokters van Artsen Zonder Grenzen op afgelegen plaatsen toelaat om te overleggen met meer dan 300 medische specialisten overal ter wereld. In 2013 ontving Joanne Liu de Royal College of Physicians and Surgeons of Canada’s Teasdale-Corti Humanitarian Award.