Sociale media

  • NL
Open the menu

Ivoorkust: Chirurgisch team van AZG verzorgt gewonden


Artsen Zonder Grenzen biedt sinds 3 januari hulp in het stedelijk ziekenhuis van Duékoué. Op vijf dagen tijd verzorgde een chirurgisch team 53 gewonden.

Twee patiënten overleden aan hun verwondingen. Bij de gevechten die op 3 januari uitbraken in de stad Duékoué, in het westen van Ivoorkust, vielen verschillende gewonden. Meer dan 12.000 mensen sloegen op de vlucht.
Ter ondersteuning van het stedelijk ziekenhuis, dat met een groot tekort was aan medisch personeel kampte, verzorgden teams van Artsen Zonder Grenzen in vijf dagen tijd 53 gewonden. Daarnaast verlenen ze basisgezondheidszorg in de vluchtelingenkampen.
Momenteel bouwt Artsen Zonder Grenzen het operatiekwartier weer op en werkt de organisatie aan de verbetering van het watercircuit in het ziekenhuis. Het medische team zal nog enkele dagen technische ondersteuning geven aan het ziekenhuis.

Basisgezondheidszorg voor de vluchtelingen

Tijdens het weekend werd de situatie rustiger, al zijn veel bewoners nog steeds op de vlucht. Sinds 6 januari geeft een team van Artsen Zonder Grenzen basiszorg aan gemiddeld vijftig patiënten per dag, vooral voor malaria en hoge bloeddruk. Dat gebeurt in een noodkamp aan de rand van de stad Duékoué, waar 12.300 vluchtelingen verblijven. Zeven personen moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis.
De consultaties in het kamp zullen wellicht nog enkele weken doorgaan. De medische behoeften zullen worden geëvalueerd om na te gaan of er nood is aan een volwaardig project van Artsen Zonder Grenzen.