Sociale media

  • NL
Open the menu

Italië: AZG vraagt sluiting verschillende opvangcentra wegens onmenselijke omstandigheden


Zes jaar na haar eerste rapport over de Italiaanse opvangcentra voor vluchtelingen, publiceert Artsen Zonder Grenzen een tweede rapport. Er is op die tijd bitter weinig veranderd, zo blijkt. De gezondheidszorg in de centra blijft erg problematisch.

“Veel problemen bestaan nog steeds, vooral in de gezondheidszorg. Er is alleen maar basisverzorging en die is gericht op symptoombestrijding op korte termijn. Het gebrek aan diagnoses en behandelingen voor infecties en chronische aandoeningen is alarmerend. Sommige centra hebben geen culturele bemiddelaars, waardoor er nauwelijks communicatie tussen arts en patiënt mogelijk is,” zegt Alessandra Tramontano, medisch coördinator voor Artsen Zonder Grenzen.
Meer dan tien jaar na de oprichting van de gesloten opvangcentra voor migranten, worden ze nogal altijd beheerd alsof het om inderhaast opgezette noodcentra gaat. Alleen aan de allerlaagste standaarden wordt voldaan. Er worden geen investeringen gedaan om  aanvaardbare omstandigheden voor de mentale en fysieke gezondheid te creëren. Ook sinds de maximumperiode om iemand vast te houden van twee naar zes maanden werd verlengd, werd geen enkele verbetering gepland.
“De centra van Trapani en Lamezia Terme moeten onmiddellijk gesloten worden. Ze zijn volstrekt ongeschikt om mensen in op te sluiten. Maar ook in andere centra zien we ernstige problemen. In Rome waren er geen dekens, er was geen toiletpapier en geen degelijk verwarming. Veel centra zijn overbevolkt. In Foggia en Crotone moesten twaalf mensen leven in een aftandse container van 25 tot 30 kubieke meter,” aldus Tramontano.
Het rapport wil de realiteit van de centra tonen, die anders onzichtbaar blijft voor het publiek. Het is gebaseerd op twee verschillende bezoeken aan 21 centra gedurende acht maanden in 2008 en 2009.
Uit het rapport blijkt dat het systeem van migrantencentra erg inefficiënt is. De dienstverlening is vaak ondermaats en verslechtert nog, en het is onmogelijk om de kwetsbare  groepen, die een groot deel van de vastgezette bevolking uitmaken, een efficiënt systeem van identificatie, bescherming en hulp te garanderen.

Lees het rapport 'Over The Wall' (Engels)