Sociale media

  • NL
Open the menu

Italië: AZG helpt overlevenden van boottragedie Lampedusa


Er wordt gevreesd dat 73 migranten zonder papieren zijn omgekomen op zee nadat een boot met vijf overlevenden afgelopen week aanlegde op het Italiaanse eiland Lampedusa. Artsen Zonder Grenzen bood onmiddellijk bijstand aan de overlevende mannen en vrouwen, die allemaal ernstige gezondheidsproblemen overhielden aan hun reis naar Italië.

“Ze verkeerden in een emotionele shock," aldus Licia Pera, een verpleegster voor Artsen Zonder Grenzen die de migranten verzorgde nadat ze waren aangespoeld. "Ze hadden zo'n zware spier- en gewrichtspijn dat ze niet konden lopen. Hun bloeddruk was laag, en hun spieren waren zo zwak dat ze nauwelijks konden bewegen. Ze hadden ook brandwonden en klaagden over hevige maagpijn. Kortom, ze hadden dringend medische hulp nodig."
Dergelijke lange en gevaarlijke reizen hebben zo'n zware impact op de gezondheid dat de opvarenden meteen hulp nodig hebben op de plaats waar ze aan land gaan. Als ze eerst naar een andere plaats worden gebracht, kan dat hun gezondheid nog meer in gevaar brengen.
Het schip vertrok eind juli uit Libië, maar na een paar dagen raakte het uit koers en was er een tekort aan brandstof, voedsel en water. De vluchtelingen bleven dagenlang zwalpen op zee, maar werden uiteindelijk gered en naar Lampedusa gebracht. Volgens de vijf overlevenden kwamen alle andere migranten om tijdens de tocht. Ze vertelden ook aan Artsen Zonder Grenzen dat twee zwangere vrouwen onderweg bevallen waren. Ze zijn ondertussen gestorven, maar hun baby's zijn nog in leven.
Vorig jaar landden naar schatting 30.000 vluchtelingen en asielzoekers op Lampedusa. In oktober 2008, toen Artsen Zonder Grenzen het eiland moest verlaten, had het team al bijna 1.500 migranten verzorgd. Dit jaar daarentegen waren er tot nog toe opmerkelijk weinig. Sinds Artsen Zonder Grenzen in april terugkeerde naar Lampedusa, raakten er minder dan 150 migranten door de medische triage die Artsen Zonder Grenzen organiseerde. Het is verontrustend dat er zo weinig schepen aanleggen dit jaar, en Artsen Zonder Grenzen maakt zich zorgen over wat er gebeurt met vluchtelingen die niet aankomen in Italië.
De recente tragedie op Lampedusa bewijst hoe gevaarlijk dergelijke reizen zijn en hoe dramatisch ze kunnen aflopen. Een andere zorg is de strategie van de Italiaanse regering om boten met vluchtelingen terug te sturen naar Libië zonder te mogen aanleggen, en zonder dat de vluchtelingen medische hulp krijgen of een asielaanvraag mogen indienen. De patiënten op Lampedusa en Malta getuigen dat ze in Libië in uiterst benarde omstandigheden leven en dat ze er onmenselijk behandeld worden.
Migranten en asielzoekers zonder papieren die de Middellandse Zee proberen over te steken naar Europa zijn op de vlucht voor conflicten, massale mensenrechtenschendingen en extreme armoede. In 2008 kwam één derde van alle migranten en asielzoekers die arriveerden op Lampedusa, uit de Hoorn van Afrika. Artsen Zonder Grenzen is in veel herkomstlanden actief en bevestigt dat de vluchtelingen de woestijn doorkruisen en de Middellandse Zee oversteken om een veilig onderkomen te vinden in Europa. Doordat de Europese landen een steeds strenger immigratiebeleid voeren, moeten migranten en asielzoekers steeds gevaarlijkere reizen ondernemen en zetten ze daarbij hun leven op het spel.