Sociale media

  • NL
Open the menu

Irak: AZG ondersteunt ziekenhuis Mosul bij opvang gewonden na aanslag


Een bomaanval maakte vandaag heel wat slachtoffers in de buitenwijken van Mosul. Artsen Zonder Grenzen (AZG) bevoorraadt het ziekenhuis in deze stad met medisch noodmateriaal.

Na de enorme bomexplosie in de buitenwijken van de stad Mosul, in het noorden van Irak, werden ruim honderd gewonden verzorgd. De komende uren verwacht men meer nieuwe slachtoffers in het Jumury-ziekenhuis in het centrum van Mosul. Dit ziekenhuis krijgt sinds 2007 hulp van Artsen Zonder Grenzen en vroeg de internationale medische organisatie meteen materiaal om de toegenomen behoeften in deze noodsituatie te dekken.
“Het ziekenhuis had bijna haar gehele voorraad medisch en chirurgisch materiaal uitgeput door het hoge aantal patiënten in kritieke toestand,” aldus Gustavo Fernandez, landverantwoordelijke van het programma voor Irak in Amman (Jordanië). “Artsen Zonder Grenzen betreurt de doden en de burgers die onder dit willekeurige en vreselijke geweld te lijden krijgen.” 
Het materiaal dat binnenkort in het ziekenhuis wordt geleverd, bestaat uit chirurgisch materiaal, katheters, buisjes, jodiumflessen alsook verbanden en compressen. Dit alles zal in de materiële behoefte van ongeveer 100 gewonde patiënten voorzien. Daarnaast levert Artsen Zonder Grenzen speciale kits voor de verzorging van honderd brandslachtoffers.
Artsen Zonder Grenzen ondersteunt het Jumury-ziekenhuis sinds 2007. Naast de bevoorrading met medisch materiaal, gaven vrijwilligers in de noodunit van het ziekenhuis de voorbije maanden ook opleiding rond de opvang van een plotse toevloed van slachtoffers.
Ondanks het huidige conflict in Irak, dat het de humanitaire organisaties moeilijk maakt om in het land te werken, zet Artsen Zonder Grenzen alles op alles om de Iraakse bevolking te kunnen bevoorraden. Sinds 2006 leidde Artsen Zonder Grenzen projecten in verschillende regio’s van Irak, zoals Anbar, Basra en de provincies Tameem en Ninewa. Hierbij ondersteunde zij voornamelijk ziekenhuizen via de aanlevering van medisch materiaal en opleidingen. In Suleimanyah, in het noorden, nam Artsen Zonder Grenzen de dienstverlening over in een ziekenhuis gespecialiseerd in brandwonden. Daarnaast ontwikkelde Artsen Zonder Grenzen een programma voor reconstructieve chirurgie in Jordanië.