Internationale hulp tijdens hongersnood in Angola - " Te weinig, te laat ", zegt AZG
"De traagheid waarmee de Verenigde Naties reageren op de huidige hongersnood in Angola, is werkelijk ontoelaatbaar. Het is nu en wel meteen dat honderdduizenden Angolezen voedselhulp nodig hebben.", verklaart Dr. Tine Dusauchoit, algemeen directeur van AZG-België, vandaag tijdens een persconferentie in Brussel. Daarbij deed AZG nogmaals een oproep tot onmiddellijke internationale hulp om de grootste humanitaire crisis die zuidelijk Afrika momenteel teistert, aan te pakken. Angola is volop getroffen: zowat een half miljoen mensen zijn in onmiddellijk levensgevaar.
"Er zijn gebieden met hongersnood", verklaart Tine Dusauchoit. "waar de voorbije vier maanden tot 17% van de kinderen is gestorven. Er bestaan gewoon regio's waar geen kinderen jonger dan 5 jaar meer leven..."
Deze humanitaire catastrofe is een gevolg van de burgeroorlog die het land de voorbije 27 jaar heeft verscheurd. Zowel het Angolese leger als de Unita-rebellen hebben de controle over de burgerbevolking gebruikt als één van hun vele oorlogstactieken. Sinds het staakt-het-vuren van 4 april is AZG gebieden weer kunnen binnengaan waar voordien gedurende meerdere jaren geen enkele humanitaire hulp meer mogelijk was. De AZG-teams hebben daarbij sterfte- en ondervoedingscijfers vastgesteld die aan het onvoorstelbare grenzen. In tal van gebieden bedraagt de mortaliteit tussen 5 à 10 per 10.000/dag - de alarmdrempel is 1 per 10.000/dag. De ondervoeding is de ergste die AZG heeft vastgesteld sinds de hongersnood in Soedan van 1998.
AZG veroordeelt vooral de schandalige traagheid waarmee de Verenigde Naties - en dan vooral het Wereldvoedselprogramma (WFP) en het Bureau Coördinatie Humanitaire Zaken (OCHA) - en de Angolese overheid reageren op de humanitaire noden van zowat 500.000 mensen. "Er zijn nog bepaalde veiligheidsproblemen. Maar als AZG in die gebieden kan werken, is dat ook mogelijk voor andere internationale organisaties. Daarenboven zijn de voedselverdelingen door het Wereldvoedselprogramma zwaar ontoereikend", besluit Tine Dusauchoit.
AZG heeft momenteel meer dan 160 internationale en 2000 lokale hulpverleners aan het werk in Angola om zowat 14.000 mensen - vooral kinderen - te verzorgen in 44 voedselcentra voor zware en algemene ondervoeding. Deze centra zijn verspreid over 11 van de 18 provincies van het land. AZG werkt in Angola sinds 1989. Het gaat momenteel om de grootste noodinterventie van de organisatie wereldwijd.
AZG doet een oproep voor financiële steun om de hongersnood in Angola te bestrijden.