Sociale media

  • NL
Open the menu

Internationale AZG-medewerkers in de delta


Artsen Zonder Grenzen juicht de beslissing van de autoriteiten toe om meer internationale hulpverleners het land binnen te laten en hen toestemming te geven in het rampgebied te werken. Sinds de cycloon drie weken geleden toesloeg, probeert AZG meer internationale hulpverleners naar de delta te krijgen, vooral medewerkers die gespecialiseerd zijn in noodhulp.

Duizenden mensen hebben nog steeds geen hulpverleners gezien en dus nog geen enkele hulp ontvangen. AZG-teams hebben per boot de meest geïsoleerde plaatsen rond Bogaley kunnen bereiken. In deze dorpen zag AZG mensen die geen voedsel meer hadden en al drie dagen niet hadden gegeten. We hebben noodrantsoenen voedsel kunnen verdelen. Helaas zijn er nog veel meer dorpen waar mensen in grote nood verkeren. 

Normaal gezien zou AZG in dit soort situatie veel meer internationale medewerkers sturen, mensen die ervaring hebben met noodhulp na natuurrampen. Onze hulpoperatie werd echter gehinderd door de beperkingen die de internationale medewerkers in de delta werd opgelegd.

Meest dringende noden

Er is vooral nood aan voedsel en onderdakmateriaal. Er is veel meer voedsel nodig. Onze oorspronkelijke voorraad basishulpmateriaal, zoals jerrycans en plastic zeil, is bijna volledig opgebruikt. Daarom bereidt AZG zich voor op het sturen van extra vrachtvluchten met levensnoodzakelijke goederen. 

De bevolking heeft dringend nood aan onderdak aangezien het elke dag zwaar regent. De AZG-teams ter plaatse zien veel luchtweginfecties omdat de mensen buiten leven of zich verzameld hebben in pagodes, kloosters en scholen. De teams zien dagelijks enkele gevallen van diarree, maar tot nog toe zijn er geen epidemiehaarden gemeld. Het aantal gewonden binnen alle consultaties van onze teams, is verminderd van meer dan de helft tot nog slechts een klein aandeel.

Visa

Na de oorspronkelijke vertraging in het verkrijgen van visa, heeft AZG op verschillende plaatsen in de wereld visa gekregen om naar Myanmar te reizen.

Toegang tot de delta

Momenteel zijn 36 AZG-teams – voornamelijk samengesteld uit Birmees personeel – aan het werk in de Irrawaddy-delta. Hun activiteiten richten zich op drinkwatervoorziening en sanitatie, medische hulp en distributies van voedsel en basisgoederen.
 
AZG is verheugd dat internationale medewerkers nu het land binnen mogen en toegang krijgen tot het getroffen gebied. Sinds de cycloon drie weken geleden toesloeg, probeert AZG meer internationale hulpverleners naar de delta te krijgen, vooral medewerkers die gespecialiseerd zijn in noodhulp. De hulp die momenteel wordt geboden in Myanmar, is nog altijd veel beperkter dan de hulp die de overlevenden nodig hebben. De algemene hulpoperatie wordt duidelijk gehinderd door het gebrek aan internationale medewerkers ter plaatse. 

Vorige week kreeg AZG eindelijk toestemming om enkele internationale medewerkers naar de delta te sturen. Momenteel werken er meer dan tien in Bogaley, Pyenpon, Labutta en Heyngyi. Er zijn ook nog internationale medewerkers aanwezig in Yangon, die wachten op toestemming om naar de delta te gaan. Deze mensen zijn nodig omwille van hun expertise, om de snelheid van de hulpverlening op te drijven, en het levensreddend werk van de nationale AZG-medewerkers te ondersteunen.

Afgelopen weekend was AZG – als waarnemer - aanwezig op de donorconferentie in Yangon. AZG hoopt dat deze conferentie zal leiden tot het opdrijven van de hulpactiviteiten in de delta, maar het is nog niet duidelijk wanneer dit zal gebeuren.