India: AZG grijpt in bij toename van malaria
Mumbai ziet een sterke toename van het aantal malariagevallen. Daarom
helpt AZG de gezondheidsinstanties van Mumbai bij de bestrijding van de ziekte.
Er waren al teams van Artsen Zonder Grenzen in Mumbai aanwezig met een hiv/aidsproject. Gisteren zijn zij begonnen met de verspreiding van 100 000 diagnosekits en 3 700 behandelingskits in 64 gezondheidscentra in de stad. Bovendien zal Artsen Zonder Grenzen het personeel van de gezondheidscentra uitleg geven over het diagnosticeren en behandelen van malaria.
Artsen Zonder Grenzen beantwoordt daarmee een oproep van het ministerie van Volksgezondheid om in meer behandelingen te voorzien voor de falciparum-vorm van malaria. Dat is de meest dodelijke vorm van de ziekte, goed voor ongeveer 10-15 % van alle gevallen in Mumbai. Door de diagnostische testen die Artsen Zonder Grenzen verdeelt, kan op een efficiënte manier worden nagegaan aan welke vorm de patiënt lijdt.
In de zwaarst getroffen wijken van de stad wonen ongeveer 500 000 mensen. In de eerste helft van 2010 werden daar 17 724 malariagevallen vastgesteld, bijna evenveel als het totale aantal gevallen vorig jaar. Dat wijst op een aanzienlijke toename van het aantal besmette mensen.
“Vorig jaar behandelde Artsen Zonder Grenzen met succes meer dan 1 miljoen malariapatiënten in 30 verschillende landen. Wij zijn blij dat we de overheid van Mumbai met onze middelen en expertise kunnen bijstaan. Het is belangrijk dat het medische personeel de juiste diagnose kan stellen zodat de patiënten de correcte behandeling krijgen. De diagnostische testen die wij verspreiden, zijn betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en er is slechts één bloeddruppel nodig om een diagnose te kunnen stellen,” aldus Tiago Dal Molin, projectcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Mumbai.
Ondanks de betere malariadiagnoses en -behandelingen blijft de ziekte jaarlijks wereldwijd bijna een miljoen slachtoffers maken.
“De ziekte wordt verspreid door geïnfecteerde muggen, die gewoonlijk gebieden met stilstaand water kiezen als broedplaats. De recente hevige regenval in Bumbay is wellicht de oorzaak van deze toename van malaria,” zegt Sanjana Maurya van Artsen Zonder Grenzen, die de interventie coördineert.
“Een heel kwetsbare groep zijn de migranten in Bombay die in de bouwsector werken. Zij slapen vaak in de buurt van bouwwerven waar veel stilstaand water is achtergebleven na de hevige regenval,” aldus Tiago Dal Molin.