Sociale media

  • NL
Open the menu

In Somalië ontvoerde medewerkers vrijgelaten


De twee medewerkers van Artsen Zonder Grenzen, die op 19 april werden ontvoerd in de regio Bakool in Somalië, zijn op 28 april veilig vrijgelaten.

“We zijn enorm opgelucht dat onze collega’s veilig en in goede gezondheid zijn,” zegt Dag Horntvedt, interim landenverantwoordelijke voor Somalië. “Hun families zijn op de hoogte gebracht en ze zijn in de wolken. We werken nu hard om ze allebei zo snel mogelijk te herenigen met hun familie en vrienden, en om ze alle steun te geven die nodig is om deze ervaringen te verwerken.”

Onderweg tussen Rabdhore en Hudur werden de Belgische arts en de Nederlandse medisch coördinator tegengehouden door een groep gewapende mannen. De twee werden meegenomen en de Somalische collega’s mochten gaan.  Drie voertuigen werden meegenomen, maar die werden later weer verlaten aangetroffen niet ver van de plaats van de ontvoering.
“De vrijlating van onze collega’s werd mogelijk gemaakt dankzij de indrukwekkende steun van gemeenschappen en leiders in Bakool en Bay, en in andere delen van Somalië,” legt Horntvedt uit. “Hun spontane mobilisatie om onze collega’s vrij te krijgen heeft het verschil gemaakt. Deze steun toont de appreciatie van de gemeenschappen en hun leiders voor de onvermoeibare inspanningen van onze Somalische collega’s en internationale medewerkers om hulp te bieden aan de mensen.”
Maar Horntvedt drukt ook de woede van de organisatie uit. “In een land als Somalië, waar zoveel mensen afhankelijk zijn van internationale humanitaire hulp, brengen zulke acties de medische hulp aan de bevolking in gevaar.”

Artsen Zonder Grenzen is de voornaamste medische hulporganisatie in het centrale en zuidelijke gedeelte van Somalië. In 9 regio’s verzorgen we basisgezondheidszorg, behandeling tegen ondervoeding, hulp aan verdrevenen, chirurgie, drinkwatervoorziening en noodhulpgoederen. Vanwege de grote onveiligheid hebben we op dit moment geen medewerkers permanent in het land. Ons levensreddende werk wordt voorgezet door Somalische medewerkers, bijgestaan door een internationaal team dat de projecten leidt vanuit Nairobi (Kenia) . Leden van dit team bezoeken de projecten regelmatig om waar nodig cruciale ondersteuning te geven.