Sociale media

  • NL
Open the menu

IN MEMORIAM - Het tragische verlies van onze drie collega’s in Kismayo


Op maandag 28 januari werd AZG opgeschrikt en vervuld met afschuw toen we hoorden dat er AZG-voertuigen betrokken waren bij een explosie in de stad Kismayo, Somalië.

De brutale aanslag vond plaats toen het team in Kismayo wilde gaan lunchen, na alweer een hectische maar productieve ochtend op de afdeling spoedchirurgie in het Ziekenhuis van Kismayo. Op weg naar hun verblijf, werd het team getroffen door een bom op de weg, die het tweede voertuig in het konvooi vernielde. Daarin zaten drie internationale AZG-medewerkers en de chauffeur. De explosie kostte het leven aan Damien Le Halle, onze 27-jarige Franse logistiek medewerker, Victor Okumu, onze 51-jarige chirurg, en Mohamed Abdi Ali (Bidhaan), de chauffeur van het voertuig. Ook Charles Macharia (Charlie Tango), de andere internationale logistiek medewerker in het programma, bevond zich in het voertuig. Hij overleefde de ontploffing en is lichtgewond. De vier andere teamleden die op dat moment in Kismayo waren, bleven ongedeerd.

Zowel Victor als Damien waren beiden vrij nieuw in het project in Kismayo, maar niet nieuw bij AZG. Victor zal altijd worden herinnerd om zijn integriteit, vriendelijkheid en toewijding aan zijn patiënten in Sierra Leone, Darfur en vele jaren in Zuid-Soedan. Damien wist zich op korte tijd te integreren in het team. Hij zal worden herinnerd voor zijn harde werk, zijn warme uitstraling en zijn lachende blauwe ogen. Bidhaan, zoals het team hem kende, was de Somalische chauffeur. Hij laat een vrouw en drie kinderen achter in Kismayo, en zal worden herinnerd voor zijn toewijding aan AZG. Ook twee omstanders verloren het leven bij de ontploffing.

De rest van het team reageerde snel en professioneel tijdens deze tragische momenten. Binnen enkele uren na het incident konden ze worden geëvacueerd naar Nairobi. De lichamen van Damien en Victor vertrokken samen met de rest van het internationale team uit Somalië. Bidhaan werd direct na het incident begraven volgens de plaatselijke gebruiken in Kismayo.

Deze brutale aanval heeft ons allemaal geschokt. Laten we de toewijding van Damien, Victor en Bidhaan aan de kwetsbaarste Somaliërs gedenken en waarderen.

De exacte omstandigheden van het dramatische incident zijn nog niet duidelijk, maar op dit moment is het onze prioriteit om te zorgen voor wie het zwaarst getroffen is door deze tragedie, meerbepaald de vrouwen en kinderen van Victor en Bidhaan en de vriendin van Damien, die ook een gerespecteerd teamlid was, alsook zijn ouders en familie in Frankrijk. We zullen Victor, Damien en Bidhaan heel erg missen en ons hart is bij hun familie en vrienden.