"In grote delen van Soedan kunnen humanitaire operaties stilvallen"
Onze operationeel directeur Dr. Ahmed Abd-elrahman is een Soedanese arts die al meer dan 17 jaar voor AZG werkt, onder meer in Somalië, Pakistan en Libië. Hij ondersteunt rechtstreeks de teams van Artsen zonder Grenzen in Soedan vanuit Brussel. De crisis trof hem dus zowel persoonlijk als professioneel. In een filmpje legt hij uit waarom de situatie zo zorgwekkend is.
"Zoals de situatie er nu uitziet, ben ik ernstig bezorgd dat zonder extra personeel en de mogelijkheid om essentiële voorraden te verplaatsen naar waar ze nodig zijn, veel levensreddende activiteiten mogelijk moeten worden opgeschort", zegt Ahmed Abd-elrahman, operationeel directeur van Artsen zonder Grenzen.
"Ons chirurgisch team in Khartoum is bijvoorbeeld al meer dan tien dagen non-stop aan het opereren. Als we niet in een ander team kunnen rouleren, is het misschien niet mogelijk om deze cruciale activiteiten voort te zetten.
Elke dag zien onze teams de directe impact van de voortdurende gevechten op mensen in Khartoum en Darfur, en de gezondheidsgevolgen van ontheemding in gebieden zoals Wad Madani in de deelstaat Al-Jazeera. Daar staat het gezondheidssysteem onder extreme druk.
De mobiele klinieken van AZG hebben in slechts enkele weken tijd meer dan 1.000 patiënten behandeld. In Khartoum heeft het chirurgisch team van AZG sinds 9 mei meer dan 400 traumapatiënten behandeld. Deze activiteiten redden levens en het is cruciaal om ze efficiënt te laten draaien.
Hoewel het ons gelukt is om wat voorraden het land binnen te halen, blijft toegang een grote uitdaging. Ongehinderd verkeer van punten van binnenkomst naar plaatsen waar de voorraden nodig zijn, was onmogelijk. Zelfs waar we vooraf voorraden in het land hadden liggen, hebben plunderingen en aanvallen op zorginstellingen en magazijnen onze voorraad aanzienlijk verminderd. Het is van cruciaal belang dat voorraden het land binnen kunnen blijven en vrij kunnen blijven bewegen”, vervolgt Abd-elrahman.
“Nog zorgwekkender is dat in heel Soedan veel medische voorzieningen onderbemand zijn omdat mensen vluchten. De weinige overgebleven toegewijde humanitaire medewerkers die naar Soedan zijn gekomen, werken onder extreme druk en we hebben de afgelopen twee weken moeite gedaan om onze teams te versterken door extra internationaal personeel aan te trekken.
Hoewel we recent enkele visa hebben weten te bemachtigen, hebben we er dringend meer nodig. Zonder nieuw personeel en de mogelijkheid om essentiële voorraden in het land te vervoeren, kunnen veel humanitaire operaties in grote delen van het land tot stilstand komen. We roepen de partijen in het conflict op om humanitaire toegang te verzekeren en ons in staat te stellen de Soedanese bevolking bij te staan”.